HRVATSKA SE PRIDRUŽUJE SANKCIJAMA Zabranjeni letovi ruskim zrakoplovima

Foto: Vlada RH

Hrvatska vlada održava radne sastanke oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini. Javnosti se obratio i premijer Andrej Plenković.

– S obzirom na to da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da ej ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijeta. Prioremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku,a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij.

Drugo u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izvjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinkih izbjeglica – rekao je Andrej Plenković i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu, prenosi N1.

Krizni tim za opskrbu plinom, zabrana preleta ruskim avio-kompanijama

– S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni az sve eventualne izazove, U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom, a želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizi tim cijelo vrijeme bdio nad time.

Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini.

Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, o zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a – rekao je Plenković.

U nastavku je odgovarao na pitanja, najprije na ono o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Rekao je kako je to veliak odluka koji ima posljedice i zato se još uvijek o tome razmišlja.

– Ne mogu vam reći koliki će biti taj paket mjera za sustav SWIFT – kaže.

Podrška Ukrajini u kandidaturi za EU, MORH sastavio prijedlog za predsjednika

– Mi smo potpisali s Ukrajinom bilaterlanu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa.

– Mi smo sve analizirali, ovo su odluke koje su političkog karaktera i koje su reakcija na sve ovo što se događa – rekao je na mjere koje se tiču SWIFT-a.

– Ministarstvo obrane je pripremilo jedan prijedlog oko kojeg mislim da ćemo se usuglasiti tijekom večeri i sutrašnjeg dana i o tome ćemo obavijestiti predsjednika – rekao je premijer. Dodao je i kako će u ponedjeljak biti poznato što bismo slali u Ukrajinu.

– Mislim da će te odluke stupiti na snagu po mogućnosti već sutra, a mi ćemo provedbene odluke izglasati na Vladi. Sutra će biti donesen paket mjera – rekao je o zatvaranju zračnog prostora za Ruse.

– Mi smatramo da je ova agresija neprihvatljiva, ona je zaista ničim izazvana, nije postojala nijedna indicija da bi Ukrajina ikako ugrožavala Rusiju. Ne vidim nikakvo opravdanje koje bi bilo kome dovoljno informiranom moglo dati nekakav argument da se tu radi o nekakvoj preventivnoj akciji. Mi u tome ne vidimo ništa, samo vrlo hladnu, sračunatu agresiju na ukrajinski teritorij. Sve što ide u smjeru daljnje eskalacije, nije dobro – poručio je Plenković.

Svaki odlazak u Ukrajinu u ovoj situaciji je akt pojedinaca i idu na svoju  odgovornost

– Mi o tome nemamo nekih detaljnih informacija, ono što je činjenica je da pratimo informacije iz medija i eventualno koje dođu do insitucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovoj situaciji je akt pojedinaca i idu na svoju  odgovornost – rekao je o dobrovoljcima koji su otišli u Ukrajinu.

Rekao je i kako u ovom trenutku ne može imati točne informacije o broju ljudi koji su ušli u Hrvatsku.

– Vodit ćemo tu politiku potpore, ali nitko od nas ne može pretpostaviti koliki će biti konačni broj. radi se na prihvatnim centrima, angažirani su svi. Moram reći i da smo od MUP-a i Civilne zaštite i Ministarstva turizma dobili informacije da su brojni subjetki izrazili spremnost prihvatiti izbjeglice, svi žele pomoći, što mislim da je i dobro i normlano. Mi ćemo sutra izaći s cjelovitim paketom – rekao je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NIJE ŠALA Putin naredio stavljanje nuklearnog oružja u stanje visoke pripravnosti!