2 min. čitanja

INCIDENT U MALLORCI Ukrajinski mornar uhićen jer je potopio luksuznu jahtu svog ruskog šefa

INCIDENT U MALLORCI Ukrajinski mornar uhićen jer je potopio luksuznu jahtu svog ruskog šefa
Foto: Fleet Mon

PALMA DE MALLORCA – Rat između Ukrajine i Rusije prelazi granice i izazvao je ozbiljan incident na španjolskom otoku Mallorci. Policija je proteklog vikenda uhitila ukrajinskog mornara optuženog da je djelomično potopio luksuznu jahtu procijenjenu na oko 7 milijuna eura , a čija je baza u Port Adrianu, piše portal Ultima Hora.

Uhićeni mornar je na brodu Lady Anastasia radio desetak godina. Vlasnik plovila je ruski državljanin Alexander Mijeev, koji je obnašao dužnost čelnika Ruske helikopterske korporacije, koja uglavnom proizvodi zrakoplove za vojsku te zemlje. Godine 2016. promoviran je u korporaciji koja prodaje oružje na globalnoj razini. Sada dvije tvrtke čine holding pod nazivom Rostec. Sve to proizlazi iz iskaza na sudu uhićenog ukrajinskog mornara.

Mornar ističe da je vlasnik broda zadužen za proizvodnju oružja kojim se napada njegova zemlja. Kada je vidio na televiziji rusku krstareću raketu u stambenoj zgradi u kojoj su bili civili, donio je odluku o ovome što je napravio.

– Bojeva glava nije eksplodirala, ali je i dalje uništeno više od pet katova – kazao je u izjavi pred sucem. Shvatio je da je to krstareća raketa koju je proizvela tvrtka njegovog šefa i bio je bijesan. Iz tog razloga se vratio na brod i sjetivši se da živi u Kijevu u stanu sličnom napadnutom, odlučio se osvetiti vlasniku, nanijevši samo materijalnu štetu, nikako osobnu.

U brodskoj strojarnici otvorio je jedan ventil, a drugi u drugom odjeljku u kojem živi posada. Zatvorio je ventile za gorivo i isključio struju kako ne bi došlo do curenja. Obavijestio je tri člana posade da napuste brod i oni su počeli vrištati da je lud. Podsjetio ih je da su i oni Ukrajinci te da je njihova domovina napadnuta. Također im je rekao da će preuzeti punu odgovornost. Istjecanje vode pokušali su zaustaviti zajedno s radnicima iz Port Adriana. Kada je policija stigla, mornar im je rekao:

– Vlasnik ovog broda je kriminalac koji zarađuje za život prodajom oružja i sada ubijaju Ukrajince.

U nedjelju je uhićeni priveden sucu za prekršaje, koji ga je pustio da se brani sa slobode.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.