VIDEO Doživio bliski susret s golemom životinjom pa snimio nevjerojatan prizor

Foto: Pixabay / Ilustracija / Instagram / Screenshot

Rijetki su oni koji tijekom života dožive bliski, prijateljski susret s divljom životinjom. Još ako je ta životinja gotovo 10 puta veća od vas, događaj je to koji obilježi čovjeka za cijeli život. Spektakularan, gotovo nestvaran, prizor snimio je američki profesionalni fotograf Mike Nulty. 

Mike je s prijateljicom prije nekoliko dana plovio čamcem uz obalu meksičke države Baja California u Kalifornijskom zaljevu, kako bi snimio sive kitove, koji se na ovoj lokaciji razmnožavaju i donose na svijet svoju mladunčad. Nije očekivao da će njegov čamac izazvati interes mužjaka sivog kita.

– Evo jednog vrlo posebnog trenutka od prije nekoliko dana. Ovaj sivi kit nekoliko je puta podizao prednji dio našeg čamca i neprestano zurio u nas. Dopustio mi je da ga snimim iz blizine – napisao je Mike na svojoj Instagram stranici, gdje je i objavio ovu spektakularnu snimku golemog, dobroćudnog morskog sisavca i izazvao salvu oduševljenja među pratiteljima.

Sivi kit može narasti do duljine od 14 metara i težiti 30-ak tona. Nekada su nastanjivali sve oceane, a zbog izlova danas ih je moguće pronaći samo na Pacifiku. Ljeta provode u polarnim vodama, a zimi se sele na jug – najčešće u kalifornijski zaljev te uz obale Koreje i Japana.

Zbog prekomjernog izlova, sivi kit bio je pred izumiranjem zbog čega je od 1946. godine pod strogom zaštitom. Procjenjuje se da populacija sivih kitova danas broji oko 20 tisuća jedinki.

K.B.