1 min. čitanja

Engleska provodi najveći projekt sadnje morske trave u povijesti

Engleska provodi najveći projekt sadnje morske trave u povijesti
Foto: Pixabay

Na obali Engleske, točnije u području znanom kao Plymouth Sound, počela je sjetva morske trave, najveći ovakav projekt na britanskom otoku. Spremljeno je 20 tisuća vrećica sjemena koje bi trebalo biti posijano u more do 23. ožujka.

Britanski stručnjaci su objavili kako je na području Ujedinjenog Kraljevstva od 1936. godine nestalo čak 44% površine s morskom travom. Stoga se i krenulo u ovaj ambiciozni projekt kojeg provodi organizacija Natural England u okviru projekta LIFE Recreation ReMEDIES.

Sjeme će biti posijano na 1 hektar morske površine u zaljevu Jennycliff u Plymouth Soundu, gdje je tijekom prošle godine već posijana morska trava na površini od 1,5 hektara.

– Obnavljanje livada morske trave donosi pregršt prednosti za ljude i prirodu – nastaju novi domovi za divlje životinje, poboljšava se kvaliteta morske vode, uz pomoć trave će se bolje skladištiti ugljik i još niz pozitivnih ekoloških pomaka – izjavila je Fiona Crouch, voditeljica projekta.

Nestanku morske trave kumovale su bolesti, zagađenje i drugi ljudski utjecaji na okoliš. Bez morske trave nema ni zdravog okoliša. Ona je dom brojnim morskim bićima, uključujući male ribe, morske konjiće i meduze. Morska trava također pomaže u stabilizaciji morskog dna, smanjuje obalnu eroziju, čisti okolnu vodu i može biti učinkovita u apsorpciji i skladištenju ugljika, baš poput kopnenih šuma, ponavljaju ekolozi.

Projekt obnove staništa morske trave uz obalu Engleske traje od 2019. godine, a završava iduće godine. Plan je zasaditi ukupno 8 hektara livada morske trave – 4 hektara u Plymouth Soundu i 4 hektara u području Solent zapadno od ušća rijeke Beaulieu, uz obalu Nacionalnog rezervata prirode North Solent.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetski je dan morskih cvjetnica – Jedna vrsta posebno je ugrožena
Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.