Ured predsjednika demantira premijera: “Nije istina da je povećana pripravnost Oružanih snaga RH!”

Foto: Ured Predsjednika

Nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu povećana pripravnost hrvatske vojske oglasio se predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović koji tvrdi da to nije točno.

U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je „Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja“.

Prema Zakonu o obrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.

Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naime, prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: