Anonymousi hakirali poziciju Putinove jahte i “nasukali” je na okupirani Zmijski otok

Foto: Vessel finder / Screenshot

Prije nešto manje od mjesec dana, dakle prije nego što je izbio sukob punog razmjera u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin preselio je svoju imovinu bliže kući, očekujući sankcije širom svijeta protiv njega. Također se pobrinuo da sve tri njegove superjahte brzo odjure u sigurne vode pod kontrolom Rusije.

“Graceful” je možda najpoznatija od njih tri ili, u najmanju ruku, najfotografiranija i bolje dokumentirana, što zapravo i ne govori puno.

To je superjahta s tri palube od 82 metra duljine, procijenjena na 100 milijuna dolara, koju su izgradili Blohm i Voss, prema dizajnu H2 Yacht Designa, a porinuta je 2014. nakon vrlo dugog i kompliciranog razdoblja gradnje. Zaplovila je 2005. godine, a gradnja je započela u ruskom brodogradilištu Sevmash prije nego što je premještena u Njemačku i oštećena na putu, jer je trup otpao s nosača tijekom transporta.

“Graceful” je upravo onakva superjahta, kakvu biste očekivali da izgleda za čovjeka poput Putina. Ima raskošne sadržaje i jednako raskošan interijer, ali pojedinosti nikada nisu objavljene, osim usputnih spominjanja da ima bazen koji se pretvara u noćni klub, luksuzni wellness, spa ili teretanu. Početkom veljače bila je u Hamburgu, gdje je pristala krajem 2021. na remontu. To je uključivalo dodavanje balkona određenim apartmanima za goste i proširenje stražnje platforme za plivanje.

Također tada, dok je Putin izrađivao planove u vezi s Ukrajinom, Graceful je “pobjegla” iz Hamburga prije nego li je remont dovršen. Njegova trenutna lokacija je nepoznata, ali je nakratko primijećena uz obalu ukrajinskog Zmijskog otoka prije nego što se tamo “nasukala”.

To je bio rezultat manipulacije pomorskim podacima od strane ogranka hakerskog kolektiva Anonymous, Anonleaks, izvještava Bloombergov novinar Ryan Gallagher. Sustav automatske identifikacije (AIS) koristi se za praćenje lokacija komercijalnih brodova od 2004. godine, ali je osjetljiv na neovlaštene manipulacije, kao što je bio slučaj ovdje. Anonleaks je prvo preimenovao Graceful u “FCKPTN” i promijenio kurs u odredište “Hell”, prije nego što se “nasukao” na Zmijski otok, koji je sada pod ruskom okupacijom.

“Ruska superjahta, j**i se!”Anonleaks govori o hakiranju, parafrazirajući posljednje riječi ukrajinskih vojnika prije nego što je Zmijski otok pao pod rusku kontrolu.  Hakeri kažu da je operacija trebala superjahtu staviti pod sankcije, makar samo privremeno, i kako kaže Gallagher, “nakratko izmamiti osmijeh na nekim licima u ovim mračnim vremenima”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”

Ruski oligarsi panično spašavaju jahte – Hitno ih šalju u Indijski ocean i Jadransko more!