2 min. čitanja

Najnoviji američki nosač zrakoplova prošao je morska ispitivanja nakon modernizacije

Najnoviji američki nosač zrakoplova prošao je morska ispitivanja nakon modernizacije
Foto: Američka ratna mornarica

Prvi američki nosač zrakoplova nove generacije, Gerald R. Ford, uspješno je završio morska ispitivanja uz obalu Virginije u pripremi za svoje prvo operativno raspoređivanje, javlja Naval Today .

Prema pisanju publikacije, ispitivanja su uslijedila nakon šest mjeseci održavanja i modernizacije broda u brodogradilištu Huntington Ingalls Industries u Newport Newsu. Radovi provedeni na brodu Gerald Ford uključivali su modernizaciju dizala streljiva i otklanjanje tehničkih problema uočenih tijekom probnog rada broda.

Nakon završetka testova, nosač zrakoplova krenuo je prema matičnoj luci, pomorskoj bazi Norfolk, gdje će posada biti obučena i osposobljena za potrebnu certifikaciju prije nego što bude poslana u kampanju.

Očekuje se da će Gerald Ford napustiti Norfolk u kasno ljeto/ranu jesen 2022.

Podsjetimo, gradnja nosača zrakoplova Gerald Ford započela je u brodogradilištu Huntington Ingalls Industries u Newport Newsu u kolovozu 2005. godine, a kobilica je položena u studenom 2009. godine. U listopadu 2013. godine brod je porinut, a od srpnja 2017. formalno je uključen u sastav američke ratne mornarice. No, nosač zrakoplova imao je dosta poteškoća i posljednje udarne testove prošao tek u kolovozu 2021. godine.

Foto: Američka ratna mornarica

Drugi nosač zrakoplova nove generacije, John F. Kennedy, trebao bi ući u službu 2024. godine. U narednim mjesecima očekuje se polaganje trećeg takvog broda, Enterprisea.

Duljina pilotske piste nosača zrakoplova tipa Gerald Ford je 333 metra, maksimalna širina je 78 metara. Opremljen s dva nuklearna reaktora, može postići brzinu od preko 30 čvorova. Posada broji 508 časnika i 3789 mornara, kao i oko 2600 zrakoplovnog osoblja.

Radi vlastite zaštite, nosač zrakoplova je naoružan protuzračnim raketnim sustavima – dvije instalacije RIM-162 ESSM i RIM-116 RAM, kao i tri protuzračna topnička sustava Phalanx CIWS od 20 mm i četiri mitraljeza kalibra 12,7 mm.

Foto: Wikimedia

Nosač zrakoplova može primiti do 90 zrakoplova i helikoptera, uključujući lovce pete generacije F-35.

Prema proračunima kreatora, elektromagnetski katapulti EMALS, prvi put korišteni na brodovima ove vrste, omogućit će izvođenje oko 160 letova dnevno s vršnim opterećenjem do 220 naleta. Mogućnosti nosača zrakoplova klase Nimitz koji su trenutno u službi američke mornarice ograničene su na 120 naleta dnevno.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ISCURIO PORAZNI IZVJEŠTAJ Najskuplji brod američke mornarice ne može ni sebe obraniti
Prvi nosač zrakoplova Turske ratne mornarice krenuo u pomorska ispitivanja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.