1 min. čitanja

U Zadarskoj županiji uskoro kreće s radom novi meteorološki radar

U Zadarskoj županiji uskoro kreće s radom novi meteorološki radar
Foto: DHMZ

Do 1. travnja trebao bi biti instaliran prvi novi jadranski meteorološki radar na lokaciji Debeljak kod Sukošana, prenosi Crometeo. To je prvi od ukupno 3 meteorološka radara koji će biti raspoređeni diljem Jadrana, uz još 3 takva radara koji se planiraju na kopnu.

Riječ je o Projektu modernizacije meteorološko motriteljske mreže u RH – METMONIC, čija je svrha uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere što uključuje i spomenuti sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja za 100 % pokrivenost teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima.

Novi sustav omogućit će bolje praćenje razvoja olujnih oblaka kao i rana upozorenja na mogućnost velikih količina oborina u kratkom vremenu.

Iako je domet novih i starih radarskih uređaja jednak (250 km), s novim radarima moći će se kvalitetnije proučavati fizikalni procesi unutar oblaka i grmljavinskih nevremena, ali i bolje razlikovati vrste nadolazećih oborina. Velika razlika je i sama vremenska rezolucija mjerenja – stari radari su mjerili svakih 15 minuta, a novi uređaji mjere svakih 5 minuta.

Sredinom siječnja ove godine s radom je počeo prvi od ukupno 6 novih meteoroloških radara, i to na lokaciji RC Gradište.

Što se tiče obale, osim Debeljaka od Sukošana, novi radari očekuju se i na lokacijama Goli kod Labina, gdje bi navodno trebao biti instaliran do sredine svibnja te na lokaciji Uljenje na Pelješcu, za koji još nije navedeno kada će biti instalirana nova oprema.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 343.914.506,50 kuna, od čega se 85% sredstava financira iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 15% financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.