1 min. čitanja

Britanija odbija ukrajinske izbjeglice koje su zaglavile u francuskoj luci Calais

Britanija odbija ukrajinske izbjeglice koje su zaglavile u francuskoj luci Calais
Foto: Youtube / Screenshot

CALAIS – Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin pozvao je Britaniju da učini više kako bi pomogla ukrajinskim izbjeglicama koje su ostale zaglavljene u francuskoj luci Calais, rekavši da britanski dužnosnici odbijaju mnoge od njih jer nemaju potrebne vize ili papire, javlja Reuters.

– Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu, rekao sam joj da uspostavi konzulat u Calaisu – rekao je Gerald Darmanin radiju Europe 1, misleći na britansku ministricu unutarnjih poslova Priti Patel.

– Imamo dobre odnose s (Patel). Siguran sam da je pristojna osoba. Siguran sam da će ona riješiti ovaj problem – dodao je.

Darmanin je rekao da su stotine ukrajinskih izbjeglica stigle u Calais u posljednjih nekoliko dana u nadi da će se pridružiti obiteljima u Velikoj Britaniji, ali da su mnoge odbili britanski dužnosnici i rekli im da dobiju vize u konzulatima Ujedinjenog Kraljevstva u Parizu ili Bruxellesu.

Samo je pedeset Ukrajinaca dobilo vize u okviru programa za izbjeglice s obiteljskim vezama s Velikom Britanijom, objavilo je britansko Ministarstvo unutarnjih poslova.

To je oko 1% od 5.535 osoba koje su se prijavile otkako je program pokrenut 48 sati ranije, javlja BBC.

Darmanin i Patel sukobili su se u prošlosti oko toga kako Francuska i Britanija rješavaju pitanje migranata – mnogi iz Afrike i Bliskog istoka – riskirajući svoje živote prelazeći La Manche u improviziranim gumenjacima.

Migracije su osjetljivo pitanje u Britaniji, gdje su zagovornici Brexita rekli biračima da bi izlazak iz Europske unije značio ponovno preuzimanje kontrole nad granicama. London je u prošlosti prijetio da će smanjiti financijsku potporu francuskoj graničnoj policiji ako ne uspije zaustaviti priljev migranata.

U studenom prošle godine poginulo je 27 migranata kada su gumenjakom pokušali prijeći La Manche.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U La Mancheu spašena 202 migranta na putu prema Engleskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.