2 min. čitanja

Građevinci rade štetu po otoku, pa im načelnik Općine izdao ozbiljno upozorenje

Građevinci rade štetu po otoku, pa im načelnik Općine izdao ozbiljno upozorenje
Foto: Oštećeni suhozid na Šolti/Lokalna Hrvatska

ŠOLTA – Već smo u nekoliko navrata pisali o raznim građevinskim “pothvatima” na otoku Šolti, koji nije izuzetak ni kada je u pitanju bespravna gradnja. Osim navedenog problema, otočani se bore i sa sve većim brojem divljih deponija građevinskog otpada zbog čega načelnik općine izravno proziva građevinske tvrtke, koje na Šolti niču kao gljive poslije kiše.

Porastom broja građevinskih firmi na otoku počela je rasti i količina građevinskog otpada pa su dva postojeća odlagališta postala pretijesna za sav otpadni građevinski materijal koji se, kako kaže načelnik općine Nikola Cecić-Karuzić, baca bez ikakvog reda. To je postepeno dovelo do porasta broja divljih odlagališta zbog čega je općina dovedena pred zid, objavio je portal Lokalna Hrvatska.

– Općina Šolta aktivno radi na rješavanju dokumentacije za legalizaciju deponija građevinskog otpada, no ukoliko se nastavi ovakav način nebrige i nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš, bit ćemo prisiljeni donijeti odluku prema kojoj će sve građevinske tvrtke s otoka morati građevinski otpad odnositi na najbliže odlagalište, a jedino takvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se u Kaštel-Sućurcu – napisao je načelnik u javnom apelu nakon što su ga mještani zatrpali fotografijama devastiranih suhozida i divljih odlagališta građevinskog otpada, u kojem se nerijetko nalaze tvari vrlo toksične po okoliš.

Žali se načelnik da lokalno komunalno poduzeće svako malo mora izlaziti na teren kako bi saniralo oštećenja.

U javnom apelu pozvao je sve građevinske tvrtke koje posluju na otoku da o svom trošku saniraju štetu koju naprave na javnoj imovini, po mogućnosti prije početka turističke sezone. U protivnom, općina će okrenuti ploču.

– Općina Šolta zaista godinama pokušava izići u susret svim poduzetnicima na otoku, međutim ukoliko se nastave ovakvi trendovi, morat ćemo primijeniti zakonske sankcije i onemogućiti pristup odlagalištima do ishođenja potrebnih dozvola – stoji u obavijesti koju potpisuje načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠOLTA Lokalni poduzetnik devastirao obalu betoniranjem mula, Županija ga ekspresno uklonila
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.