1 min. čitanja

Predavanje o američkim bombarderima iz II. svjetskog rata srušenim kod Visa

Predavanje o američkim bombarderima iz II. svjetskog rata srušenim kod Visa
Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

SPLIT – Aeroklub Zadar u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja i Zajednicom Tehničke Kulture Zadar organizira predavanje o potonulim avionima na Jadranu.

Predavanje pod nazivom “Arheologija aviona iz 2. svjetskog rata” obrađuje dvije podvodne lokacije u neposrednoj blizini otoka Visa, na kojima se nalaze potonuli američki bombarderi B-24 i B-17 koji su prosincu 1944. pali u Jadransko more.

Slušatelji će imati priliku pobliže se upoznati sa samim zrakoplovima, njihovom ulogom u Drugom svjetskom ratu te okolnostima pod kojima su izgubljeni. O svojim iskustvima govorit će i Paolo Iglić, član međunarodnog istraživačkog tima koji je istraživao predmetne zrakoplove u sklopu misije koju je organizirala posebna agencija američkog ministarstva obrane DPAA, a koja ima za cilj pronaći i identificirati posmrtne ostatke stradalih američkih vojnika i vratiti ih u domovinu.

Predavanje će održati u srijedu, 16. ožujka 2022. godine s početkom u 19.00 sati u prostorijama Podvodno istraživačkog kluba Mornar.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.