1 min. čitanja

Zbog nesigurnosti na Crnom moru, povećan interes brodara za remontom u “Viktoru Lencu”

Zbog nesigurnosti na Crnom moru, povećan interes brodara za remontom u “Viktoru Lencu”
Photo: Aljoša Pavelin

RIJEKA – Zbog napete situacije na Crnom moru, brodarske kompanije u potrazi su za slobodnim dokovskim kapacitetima izvan područja bliskih ratnim zbivanjima. I remontno brodogradilište “Viktor Lenac” posljednjih dana bilježi povećani broj upita od strane stranih brodara.

Ipak povećani broj upita ne znači i sigurne nove poslove u dogledno vrijeme budući da su kapaciteti “Lenca” popunjeni do svibnja, a daljnje prognoze stanja brodograđevnih kapaciteta na Crnom moru ovisit će o trajanju rata između Rusije i Ukrajine, doznaje Novi list.

U “Lencu” su, kažu, pripremljeni na sve scenarije pa i na onaj u kojem očekuju da će ratna kriza ostaviti značajne posljedice na dobavu čelika s obzirom na to da je Ukrajina jedan od najznačajnijih proizvođača čelika u svijetu, a negativan utjecaj u lancima dobave već se osjeti.

Iz ovog su brodogradilišta nedavno izašli i s prvim, nerevidiranim podacima o poslovanju u prošloj godini koju su, unatoč posljedicama pandemije, rastu cijena i izrazitoj oscilaciji zaposlenosti kapaciteta brodogradilišta tijekom godine, uspjeli zaključiti s neto dobiti od gotovo 19 milijuna kuna, uz ostvarene ukupne prihode od 303 milijuna kuna.

U prošloj godini uloženo je oko 40 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu »Lenca«, od čega je veći dio otišao na održavanje velikog Doka 11 i Doka 5.

U odnosu na 2020., “Lenac” je prošle godine zapošljavao 341 radnika, odnosno 23 manje nego godinu ranije, a prosječna isplaćena neto plaća u prošloj godini iznosila je 8.237 kuna.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.