2 min. čitanja

Županijska pročelnica o Iloviku: “Nisu izoliran otok, imaju još dvije brodske linije”

Županijska pročelnica o Iloviku: “Nisu izoliran otok, imaju još dvije brodske linije”
Foto: PGŽ

RIJEKA – Osam županijskih lučkih uprava s područja Primorsko-goranske županije planiraju u ovoj godini ostvariti prihode od otprilike 170 milijuna kuna, što je 19 posto više nego lani, rečeno je na ovotjednoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Prema riječima resorne pročelnice Nade Milošević, svih osam Županijskih lučkih uprava koje upravljaju s ukupno 12 tisuća vezova u ovoj godini planiraju brojne radove i investicije. Istaknula je ŽLU Bakar Kraljevica Kostrena gdje se planira izgradnja vezova u luci Čršnjeva uz podršku resornog Ministarstva, zatim ŽLU Cres gdje se sprema projekt luke Martinšćice na otoku Cresu u vrijednosti od 51 milijun kuna, a tu je i ŽLU Krk, gdje se očekuju ili traju opsežni radovi na rekonstrukciji luke Porat i Malinska.

ŽLU Mali Lošinj ima dva ključna EU projekta, drugu fazu luke Unije i Mrtvašku, a ŽLU Novi Vinodolski završava projekt ribarske luke Klenovice  te je u tijeku projektiranje primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski. ŽLU Rab planira završetak ribarske luke Pumpurela te rekonstrukciju i sanaciju obale u luci Rab.

Pročelnica Milošević najavila je i županijski Javni poziv na kojemu će ŽLU-ovima biti dostupno oko šest milijuna kuna za poticanje razvoja.

Što se tiče luke Mrtvaška, oko koje mještani Ilovika i lošinjska gradska uprava nikako ne mogu pronaći zajednički jezik, pročelnica je istaknula da je s projektantom dogovoreno snižavanje rive na oko 1,1 -1,2 metra što će mještanima omogućiti promet i pristanak plovila za prijevoz putnika i tereta. Iako je luka Mrtvaška zatvorena budući da je riječ o gradilištu, u županiji napominju da je mještanima Ilovika omogućena pristupna točka za promet tijekom trajanja radova.

U županiji vjeruju da će se radovi nastaviti tijekom ovog mjeseca te da će mještani Ilovika prepoznati da se radi o projektu višestrukog interesa. Županijska pročelnica dodala je i kako otok Ilovik ima tri državne brodske linije, a samo je jedna, Ilovik-Mrtvaška, izmještena u Mali Lošinj zbog dogradnje luke, iz čega proizlazi da Ilovik nije prometno izoliran otok.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Mještani Ilovika i dalje inzistiraju na svojim uvjetima oko izgradnje luke Mrtvaška
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.