1 min. čitanja

Proglašen Međunarodni dan žena u pomorstvu

Proglašen Međunarodni dan žena u pomorstvu
Foto: Facebook

Međunarodna pomorska organizacija UN-a (IMO) proglasilo je 18. svibnja Međunarodnim danom žena u pomorstvu.

Vijeće IMO-a odlučilo je proglasiti dan obilježavanja ovog značajnog datuma kako bi se „proslavilo žene u pomorskoj industriji, promicalo zadržavanje i trajno zapošljavanje žena u pomorskom sektoru, podizanje profila žena u pomorstvu, postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje svih žena i djevojaka, te potpora radu na rješavanju trenutne neravnoteže spolova u pomorstvu”, stoji u priopćenju IMO-a. Ova odluka bi također trebala pomoći u promicanju IMO-ovog programa Žene u pomorstvu .

Prijedlog za uspostavljanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu prvi put se mogao čuti na IMO-ovom Odboru za tehničku suradnju (TCC) u rujnu 2021.. Prijedlog je dobio široku podršku TCC-a u prosljeđivanju prijedloga Vijeću.

Nakon što ga Skupština IMO-a usvoji u prosincu, Međunarodni dan žena u pomorstvu obilježavat će se svake godine na datum 18. svibnja.

Žene predstavljaju samo 1,2 % radne snage u pomorstvu

– Pozdravljam usvajanje ovog prijedloga od strane Vijeća. Ne samo da podupirem napore u postizanju SDG-a 5 o ravnopravnosti spolova, već je ovo savršen nastavak rezolucije i poziva Skupštine IMO-a da se postigne okruženje bez prepreka za žene, tako da sve žene mogu sudjelovati u potpunosti, sigurno i bez smetnji u aktivnostima pomorske zajednice, uključujući pomorstvo i brodogradnju – rekao je glavni tajnik IMO-a Kitack Lim.

Prema BIMCO/ICS Izvješću o radnoj snazi ​​pomoraca za 2021. godinu, žene danas predstavljaju samo 1,2% globalne radne snage pomoraca. Isto izvješće procjenjuje da 24.059 žena služe kao pomorkinje, što predstavlja pozitivan trend u ravnoteži spolova, jer se radi o povećanju od 45,8% u odnosu na izvješće iz 2015. godine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.