2 min. čitanja

Udruga Sunce: “Plan upravljanja Park šumom Marjan pun manjkavosti”

Udruga Sunce: “Plan upravljanja Park šumom Marjan pun manjkavosti”
Foto: Park šuma Marjan/Facebook

SPLIT – Prije manje od mjesec dana završena je javna rasprava o Planu upravljanja Parkom šume Marjan za razdoblje od 2022.-2032. No strateški dokument koji je izradila Javna ustanova za upravljanje Park – šumom Marjan pun je nedorečenosti, smatraju u splitskoj eko Udruzi Sunce.

Udruga Sunce smatra da Plan upravljanja nije u potpunosti usklađen sa Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima i/ili područjima ekološke mreže niti s primjerima dobre prakse. Tvrde da dionici unutar lokalne zajednice nisu bili primjereno uključeni u proces izrade ovog Plana te se iz dokumenta ne može zaključiti koji su bili njihovi stavovi i mišljenja.

Foto: Pixabay

Održana je tek jedna jedina radionica za koju u Udruzi Sunce smatraju da nije dovoljna za provedbu kvalitetnog konzultacijskog procesa, osobito ako je riječ o prostoru koji intenzivno koriste građani, razne institucije i organizacije, a u kojem su prisutni brojni problemi i konflikti.

U udruzi također smatraju da se na goruća pitanja vezana za stanovanje, gradnju i komunalnu infrastrukturu na području Park – šume Marjan trebalo jasnije osvrnuti, budući da su to faktori koji značajno utječu na održivost upravljanja ovim područjem.

I dalje nerazjašnjeno pitanje vlasništva

Drugi problem s Marjanom je taj što vlasnička struktura šuma i dalje nije regulirana, što utječe na obveze upravljanja i financiranja Park – šumom. Unutar Plana predviđena je aktivnost otkupa poljoprivrednog zemljišta u svrhu očuvanja travnjaka, no nije navedena procijenjena kvadratura, lokacija niti parametri koji bi pokazali na koji način Javna ustanova planira trošiti novac na otkup zemljišta.

Foto: Park šuma Marjan/Facebook

S obzirom da je vlasništvo postojećih “javnih” parcela upitno (Grad Split ili pak Republika Hrvatska), postavlja se pitanje tko će se upisati kao vlasnik, odnosno tko će platiti kupoprodajnu cijenu.

Udruga upozorava da većina aktivnosti predviđena ovim Planom nije dovoljno detaljna i jasna te je teško razumjeti čime će se konkretno baviti. Iščitavanjem dokumenta, primjerice, nije jasno planira li se realizacija adrenalinskog parka, zip line-a i paint – ball terena unutar aktivnosti koje se odnose na posjetiteljsku infrastrukturu, iako je riječ o sadržajima kojima prema mišljenju Udruge Sunce, tamo nije niti mjesto.

U Planu je nedorečen i dio koji se odnosi na ulaganja u sljedećih 10 godina, a nedostaju i podaci o broju trenutačnih djelatnika po svakom radnom mjestu i ustrojstvenoj jedinici, kao i pregled nekretnina i pokretnina u vlasništvu Javne ustanove. Bez ovih podataka nije moguće ocijeniti je li Plan realno postavljen, odnosno je li transparentan, upozoravaju iz Udruge Sunce, koja je svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe uputila upravi JU-a. Predstoji nam vidjeti hoće li uprava parka navedene primjedbe uzeti u obzir i implementirati ih u dorađeni Plan.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.