3 min. čitanja

VIDEO U moru kod Antarktike pronašli potopljeni brod poznatog istraživača

VIDEO U moru kod Antarktike pronašli potopljeni brod poznatog istraživača
Foto: Youtube / Screenshot

Znanstvenici su u vodama Antarktike pronašli i snimili jednu od najvećih ikad neotkrivenih olupina – poznati istraživački brod Endurance i to 107 godina nakon njegova potonuća.

Brod Endurance pripadao je poznatom istraživaču Antarktike Sir Ernestu Shackletonu, a pronađeno je tijekom vikenda na dnu Weddellovog mora. Brod je potonuo 1915. godine, prisiljavajući Shackletona i njegove ljude da izvedu zadivljujući bijeg pješice i malim čamcima.

Endurance je 107 godina nakon potonuća pronađen u odličnom stanju, na dubini od 3 tisuće metara, a arheolozi su zadivljeni stanjem u kojem su pronašli legendarni brod.

– Bez ikakvog pretjerivanja, ovo je najbolje očuvana drvena brodska olupina koju sam vidio dosad u životu – izjavio je morski arheolog Mensun Bound za BBC News, koji je priznao da mu je ovo ekspedicija života kojom je ispunio ambiciju u svojoj gotovo 50-godišnjoj karijeri.

Projekt pronalaska izgubljenog broda izradio je Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) koristeći južnoafrički ledolomac Agulhas II, opremljen podmornicama na daljinsko upravljanje.

Vođa misije, veteran polarne geografije dr. John Shears, opisao je trenutak kada su kamere sletjele na ime broda “zapanjujućim”.

– Otkriće olupine je nevjerojatno postignuće. Uspješno smo završili najtežu potragu brodolomom na svijetu, boreći se s morskim ledom koji se stalno mijenja, mećavama i temperaturama koje su padale na -18 °C. Postigli smo ono što su mnogi rekli da je nemoguće – kazao je.

Gdje je pronađen brod?

Endurance je uočen u Weddellovom moru na dubini od 3008 metara.

Više od dva tjedna, podmornice su češljale unaprijed definirano područje pretraživanja, istražujući razne zanimljive mete, prije nego što su konačno otkrile mjesto olupine u subotu – i to na 100-tu godišnjicu Shackletonovog pogreba. Dani od otkrića protekli su u izradi detaljnog fotografskog zapisa drva i okolnog polja krhotina.

Sama olupina je proglašena spomenikom prema međunarodnom ugovoru o Antarktiku i ne smije se narušavati ni na koji način. Stoga nikakvi fizički artefakti nisu izvučeni na površinu.

Što su podmornice mogle vidjeti?

Brod izgleda isto kao kad ga je posljednji put fotografirao Shackletonov redatelj Frank Hurley 1915. godine. Jarboli su spušteni, oprema je zapetljana, ali trup je uglavnom koherentan. Očigledna su neka oštećenja na pramcu, vjerojatno na mjestu gdje je brod koji je padao, udario u morsko dno. Sidra su prisutna. Podmornice su čak otkrile neke čizme i posuđe.

– Možete čak vidjeti i naziv broda – ENDURANCE – koji je zakrivljen preko njegove krme točno ispod ograde. A ispod, podebljano poput mesinga, nalazi se Polaris, zvijezda petokraka, po kojoj je brod bio izvorno nazvan – rekao je Mensun Bound.

Kakav je podmorski život, povezan s brodom?

Zanimljivo je da je olupinu koloniziralo obilje života – ali ne onog tipa koji bi je progutao.

– Čini se da postoji malo propadanja drva, što se može zaključiti da životinje koje jedu drvo pronađene u drugim područjima naših oceana, što možda i nije iznenađujuće, nisu u antarktičkoj regiji bez šuma – komentirala je dubokomorska polarna biologinja dr. Michelle Taylor iz Sveučilište u Essexu.

– Endurance, koji izgleda poput broda duhova, posut je impresivnom raznolikošću dubokomorskog morskog života – morskim mlaznicama, anemonama, spužvama raznih oblika, krhkim zvijezdama i krinoidima (povezanim s ježincima i morskim zvijezdama), a svi se hrane filterom ishrane iz hladnih dubokih voda Weddellova mora.

Zašto je ovaj brod bio tako cijenjen?

Dva su razloga. Prva je priča o Shackletonovoj transantarktičkoj ekspediciji. Namjeravao je napraviti prvi kopneni prijelaz Antarktike, ali je morao odustati od ekspedicije kada je brod Endurance bio okovan morskim ledom. Od tada je sve bilo u preživljavanju. Shackleton je nekako uspio odvesti svoje ljude na sigurno, bijeg u kojem je i sam anglo-irski istraživač krenuo malim čamcem za spašavanje preko divljih mora kako bi dobio pomoć.

Drugi razlog bio je sam izazov pronalaska ovog broda. Weddellovo more je gotovo trajno prekriveno debelim morskim ledom, istim morskim ledom koji je razbio trup Endurancea. Dovoljno je teško približiti se pretpostavljenom mjestu potonuća, a nemati veze s mogućnostima pretraživanja. No, tu je i jest dio uspjeha ovog izuzetnog projekta. Prošlog mjeseca zabilježen je najmanji opseg antarktičkog morskog leda ikad zabilježen tijekom satelitske ere, koja seže do 1970-ih. Uvjeti su bili neočekivano povoljni.

Posada ledolomca Agulhas je završila pregled olupine i napustila mjesto pretraživanja u utorak. Ledolomac ide prema matičnoj luci Cape Town. Ali namjera im je posjetiti britanski prekomorski teritorij Južne Georgije gdje je pokopan Shackleton.

– Odat ćemo počast “šefu” – rekao je dr. Shears, koristeći nadimak koji je ekipa Endurancea imala za svog vođu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.