3 min. čitanja

Kako postati ambasador i čuvar posidonije?

Kako postati ambasador i čuvar posidonije?
Foto: Udruga Sunce

Tijekom srpnja 2021., započela je kampanja ”Postani čuvar posidonije” u sklopu koje je cilj osvijestiti javnost, posebice nautičare, o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, s posebnim naglaskom na posidoniju. Također, cilj nam je približiti značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja nautičarima i potaknuti ih na promišljanje o takvom sidrenju te ih upoznati s lokacijama sidrenja. Kroz kampanju, namjera je stvoriti mrežu društveno odgovornih poduzeća i tvrtki koji će kao Ambasadori posidonije pomoći u ostvarenju cilja i stvoriti mrežu nautičara/nautičarki Čuvara posidonije koji svojim ponašanjem i djelovanjem direktno pomažu u zaštiti morskih cvjetnica.

Posidonia oceanica, endemska vrsta Sredozemnog mora, morska je cvjetnica čije livade čine jedno od najvažnijih staništa u moru. Ime je dobila prema grčkom bogu mora, Posejdonu, dok je u narodu poznatija pod nazivima lažina, voga, purola ili purić. Stabljika posidonije raste 1 cm godišnje, a za razvijanje kolonije potrebno je čitavo stoljeće. Pojedine livade posidonije stare su i preko tisuću godina i ona je jedan od najdugovječnijih organizama u moru.

Posidonija, izvor života, svjedokinja morske povijesti i preduvjet budućnosti, nalazi se pod sve većim negativnim pritiskom. Čovjek nasipavanjem obala, betonizacijom, izgradnjom lučica i marina, ispuštanjem otpadnih voda, uzgajalištima riba i školjkaša te korištenjem pojedinih ribolovnih alata, uništava njezine livade. Ipak najveća prijetnja opstanku posidonije je sidrenje. Dok se sidro ne uhvati ono se povlači po morskom dnu i ore po posidoniji. Nakon što se sidro zakači za dno, sidreni lanac vuče se po dnu i kosi posidoniju. Prilikom izvlačenja sidra, događa se novo oranje i tako se uništava livada posidonije.

U tu svrhu, u sklopu INTERREG Italy-Croatia SASPAS projekta provodi se praćenje morskih cvjetnica i prikupljanje podataka praćenja na godišnjoj razini, postavljanje ekološki prihvatljivih sustava za sidrenje (sidrišta i jednostavne signalne plutače), pilot transplantacije morskih cvjetnica i uspostavljanje integriranog sustava upravljanja za morske cvjetnice u jadranskom području (GIS Digital Information Platform (DIP)) kao i izrada prijedloga Integriranog programa upravljanja zaštite morskih cvjetnica (MSSIMP).

U srpnju 2021., unutar Nacionalnog parka Kornati postavljeno je ukupno 58 ekološki prihvatljivih bova za sidrenje, od čega je njih 40 postavljeno u sklopu SASPAS projekta. Takva sidrišta postavljena su u pet uvala: Kravljačica, Strižnja, Šipnate, Tomasovac – Suha punta i Vrulje. Sidreni sustav, odnosno bove, nisu postavljene uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem svojevrsnog ”sidra” koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

Ambasadori koji su nam se do sada priključili u kampanji su: ACI Marina, Galeb Aventures Croatia, Makirina Turist, Ilirija d.d., Bruneko Charter, Green Sail, J.K.Labud. Zahvaljujemo im se na dosadašnjoj suradnji i veselimo se nastavku kampanje.

Ukoliko želite postati čuvar/čuvarica posidonije, dovoljno je slijediti par jednostavnih savjeta:

  • pronađite instalaciju ekološki prihvatljivih sustava sidrišta – jednostavne signalne bove za vaš brod.
  • budite svjesni radnji koje poduzimate. Koristite sapun, šampon i kremu za sunčanje koji su ekološki prihvatljivi i ne štete okolišu.
  • neka područja imaju kontrolnu nautičku podršku za posidoniju koju možete nazvati putem radija kako biste pronašli odgovarajuće sidrište.
  • istražite samostalno sve ljepote morske cvjetnice – posidonije i saznajte koliko se života krije u njenim livadama.
  • na lokaciju dođite ranije tokom dana kako biste vidjeli gdje se možete usidriti, potražite bijele pješčane dijelove. Sidro i lanac trebaju biti u pijesku.
  • sidrite se na ekološke bove. U Nacionalnom parku Kornati one se nalaze u uvalama: Strižnja, Kravljačica, Šipnate, Tomasovac- Suha Punta i Vrulje.
  • provjerite karte, satelitske snimke i informacije koje generiraju korisnici na navigacijskim sustavima kako biste identificirali područja i konture bijelog pijeska, područje bez posidonije.
  • proširite vijest među nautičarima, mornarima i ribarima. Nisu svi svjesni važnosti posidonije!
  • objavite fotografiju na društvenim mrežama i tagirajte @SASPAS ili nam pošaljite fotografiju. Koristite #SASPAS u opisu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekološki prihvatljiva sidrišta
Uspješno presađivanje posidonije u Nacionalnom parku Kornati – sidrenjem
SVJETSKI JE DAN DIVLJIH VRSTA Pred izumiranjem više od milijun različitih biljaka i životinja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.