1 min. čitanja

Nakon oporavka na slobodu puštena crikvenička sova ušara

Nakon oporavka na slobodu puštena crikvenička sova ušara
Foto: JU Priroda

CRIKVENICA – Još jedna lijepa vijest stiže nam sa crikveničkog područja, gdje je koncem prošlog mjeseca spašena iscrpljena sova ušara. Ova veličanstvena ptica jučer poslijepodne puštena je natrag u prirodu.

Sova ušara najveća je europska sova, a ove je godine po izboru udruge BIOM proglašena i pticom godine. Spada u ugrožene vrste, a najčešće stradava od strujnog udara na električnim vodovima, krivolova te namjernog ili slučajnog trovanja. U svakom slučaju, glavni krivac za pad njezine populacije opet je – čovjek.

Ušara je inače druga po veličini vrsta sove na svijetu, a u našoj zemlji moguće ju je pronaći doslovce bilo gdje – gnijezdi se od kontinenta do obale, uglavnom na liticama i kamenolomima, a rjeđe na stablima.

Foto: Boris Ende i ušara prije puštanja u prirodu/JU Priroda

Ušara koja je krajem veljače spašena iz crikveničkog parka, u stanju pothranjenosti i iscrpljenosti, jučer poslijepodne puštena je natrag u prirodu. Posljednjih dana o njoj se brinuo gospodin Boris Ende, koji ju jučer i ispratio u divljinu. Ušara je, kažu u JU priroda, odletjela prema zaleđu Grižana od kuda se pretpostavlja da je i doletjela u Crikvenicu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.