1 min. čitanja

Periska „Morana“ pronađena tijekom zime kod Plavnika, dobro napreduje

Periska „Morana“ pronađena tijekom zime kod Plavnika, dobro napreduje
Foto: Aquarium Pula

Lijepe vijesti stižu nam iz Aquariuma u Puli. Mala periska koja je prošle godine pronađena na kolektorima u blizini otoka Plavnika, dobro se razvija.

Periska se zove “Morana”, po volonterki koja ju je prva spazila u studenom prošle godine, na kolektoru postavljenom oko otoka Plavnika. Iz Javne ustanove Priroda javljaju kako je Morana od tada do danas narasla za 6 milimetara, što pokazuje dobar napredak u razvoju ovog ekstremno ugroženog jadranskog školjkaša.

Masovni pomori plemenite periske imali su velik odjek u javnosti, pa je tijekom provedbe raznih aktivnosti u cilju njihova očuvanja, zabilježen iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o živim periskama. Senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste, rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje dajući znanstvenicima podlogu za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski.

U Zadru je nedavno održan godišnji sastanak partnera na projektu „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“, na kojem su se precizirale daljnje  aktivnosti na projektu očuvanja periski. Aktivnosti ovog projekta provodit će se i u narednom razdoblju 2023.-2025., kada se planira nastaviti s lociranjem živih jedinki, potencijalno otpornih na patogen koji je i uzrok ovog masovnog pomora.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SRETNA VIJEST Na lokaciji Plavnik pronađena mlada živa periska!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.