2 min. čitanja

U Zadru održan prosvjed pomoraca Jadrolinije – Nije isključen ni štrajk?

U Zadru održan prosvjed pomoraca Jadrolinije – Nije isključen ni štrajk?
Foto: Screenshot

ZADAR – U luci Gaženica jutros je održan prosvjed Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije. U zadarskoj luci okupilo se više desetaka nezadovoljnih radnika nacionalnog brodara, kojima je prekipjelo zbog nepostojanja kolektivnog ugovora, neplaćenih prekovremenih, minimalne otpremnine te stare flote.

– Tu smo zbog desetogodišnjeg natezanja i otezanja s potpisivanjem Nacionalnog kolektivnog ugovora po kojemu bi pomorci Jadrolinije napokon mogli ostvariti neka prava, od odlaska u mirovinu do otpremnina, koje su sada degutantne. Svjesni ste da vas poslodavac, državna tvrtka, šalje u mirovinu s 8.000 kuna otpremnine – upozorio je predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije Ivan Srzentić.

Pomorci se žale i na trenutačnog predsjednika Uprave Davida Spotu, za kojega tvrde da je potpuno nekompetentan voditi najveću državnu brodarsku tvrtku.

– S njim nemamo nikakvu komunikaciju, a u flotu nije apsolutno ništa uložio. To je prvi predsjednik Uprave koji u svom mandatu nije napravio niti jedan novi brod. Osim dvije, tri karampane koje je dovezao iz Grčke. Nadzorni odbor ga još nije imenovao, ali iz toga tijela dolazi vijest kako je to gotova stvar – istaknuo je Srzentić pa se dotaknuo i starosti Jadrolinijine flote.

– Gubimo katamarane i brze brodove, nova plovila nemamo, konkurencija kupuje doslovno space shuttlove prema našim brodovima. Naši su brodovi stari, i na taj način ugrožavamo sigurnost – napominje predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

Predstavnik pomoraca Hrvatske za Jadroliniju Antun Aljinović pojasnio je pak nedavnu informaciju o tome kako se ide u smanjenje broja pomoraca na liniji Zadar-Preko.

– Ja sam dobio informaciju da je na liniji Zadar- Preko ukinut jedan član posade kako bi se smanjili troškovi broda. Riječ je o brodu „Dora“. Smanjen je broj članova posade koji je sveden na minimum, a to je zapravo broj članova posade s kojim brod može doći od točke A do točke B bez putnika. Vi morate imati formacijski sastav popunjen na način da se mogu aktivirati sva sredstva za spašavanje – naglasio je Aljinović.

Jadrolinijini pomorci s današnjim prosvjedom neće stati. Spremni su, kažu, s istim ciljem i u još većem broju doći pred središnjicu Jadrolinije u Rijeku, a budu li prisiljeni, pokrenut će i štrajk. S obzirom da stiže turistička sezona, štrajk pomoraca najvećeg domaćeg brodara nikako ne bi bio poželjan scenarij – niti za sezonu, a još manje za budžet Jadrolinije.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.