2 min. čitanja

Milanović: “Prije rušenja u Zagrebu, objekt je preko članica NATO-a neprimjetno letio gotovo sat vremena!”

Milanović: “Prije rušenja u Zagrebu, objekt je preko članica NATO-a neprimjetno letio gotovo sat vremena!”
Foto: Ured Predsjednika / Facebook

U Zagrebu, na adresi Jarunska bb noćas je pala letjelica. Policija je objavila da su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana.

Javnosti se obratio predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović.

– Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu infomariju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta. Riječ je o ozbiljnom incidentu. Sve detalje želimo utvrditi. Građane pozivam da budu mirni, prenosi N1.

Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske i da se radi o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, međutim moramo utvrditi nekek proceduralne greške. Ta letjelica je veličine aviona. Još jedna stvar. Gledamo što se događa u Ukrajini, grozno, tužno i za osuditi, međutim o ovom događaju koji se noćaš dogodio u gradu od skoro milijun ljudi, gdje je pala letjelica teška 6 tona, nisam vidio da je izvijestio itko na CNN-u – rekao je.

“Cijela istočnoeuropska protuzračna obrana je u skromnom stanju”

– Radari su detektirali, bila je jako kratko u našem zračnom prostoru. Ovo nije trenutak za optuživanje. Nazvao sam premijera jutros, mene najviše zanima kako je moguće da jedna letjelica provede gotovo sat vremena u zračnom prostoru članice NATO-a, a da je nitko ne primjeti. Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju – kaže.

Rekao je kako se nije čuo s Viktorom Orbanom jer ga je vidio premijer Plenković.

– U onom stanju koliko se u nju ulaže. Cijela istočnoeuropska protuzračna obrana je u skromnom stanju s iznimkom, možda, Poljske. Prema tome u takvim stvarima mi ovisimo o zapadnim saveznicima, dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti potpuno beskorisni bez ulaganja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastaju se vrh države i sigurnosne službe: “Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700km/h na visini od 1300m”
O padu letjelice u zagrebačkom Jarunu, oglasili se policija i MORH
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.