2 min. čitanja

Plenković: “Nije normalno da se takva situacija dogodi – Mađari su uočili letjelicu, ali mislili su da je bezopasna”

Plenković: “Nije normalno da se takva situacija dogodi – Mađari su uočili letjelicu, ali mislili su da je bezopasna”
Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji sudjeluje na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Versaillesu u Francuskoj, danas je novinarima o padu letjelice u Zagrebu kazao da je riječ o letjelici ruske proizvodnje te da se u ovom trenutku ne zna je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

Premijer je rekao da je razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem te veleposlanikom pred NATO-om Mariom Nobilom.

– Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne znam u ovom trenutku točno je li ona bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske – kazao je Andrej Plenković.

Milanović: “Prije rušenja u Zagrebu, objekt je preko članica NATO-a neprimjetno letio gotovo sat vremena!”

Premijer je istaknuo da se u ovom trenutku ne zna zašto je do toga došlo, je li zbog neke pogreške ili izgubljene kontrole nad letjelicom.

– Ono što znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i da se potom srušila u Zagrebu – kazao je i istaknuo da je dobro da nema ozlijeđenih u ovoj situaciji.

– Tako nešto dosad nismo nikad imali. Najvažnije je utvrditi tko je taj koji je lansirao letjelicu i kako je došla do Hrvatske – je li namjerno ili slučajno. To je cilj – rekao je.

– Uputio sam pismo gdje smo ih detaljno tehnički izvijestili o detaljima. Sve provjeravamo. Zadaća je da se naprave izvidi. U komunikaciji smo s Mađarskom, Rumunjskom, Ukrajinom. U svakom slučaju moramo sve ispitati. Nije normalno da takva letjelica te veličine dođe u Hrvatsku i na kraju padne. Dobro da nije pala tamo gdje je bilo ljudi, na kuću, zgradu, i na sreću nije bilo žrtava, ali ne daj Bože da se to ponovi. Nije normalno da se takva situacija dogodi, moramo dignuti budnost. Ovo je ozbiljna situacija u kojoj sve službe moraju biti spremne na ovakve do jučer nezamislive događaje – kazao je.

Plenković je rekao da je mađarska strana potvrdila da je uočila objekt, ali su ga shvatili kao nešto bezopasno. Rekao je i da sve službe provode odgovarajuće postupke i izvide utvrđivanja činjenica.

– Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu, da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je eventualno ova letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju , svi će učiniti maksimalne napore da se što prije utvrde razlozi opće dolaska i onda rušenja ove letjelice nad Zagrebom – zaključio je premijer.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastaju se vrh države i sigurnosne službe: “Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700km/h na visini od 1300m”
Tajnik ukrajinskog ministra obrane: “Letjelica koja se srušila na Zagreb nije ukrajinska”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.