2 min. čitanja

Sastaju se vrh države i sigurnosne službe: “Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700km/h na visini od 1300m”

Sastaju se vrh države i sigurnosne službe: “Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700km/h na visini od 1300m”
Foto: Ured Predsjednika / Ilustracija

ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske je objavila priopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu.

U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova g. Božinović, ministar obrane g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general- bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost g. Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja – objavili su u Vladi.

Letjelica u Hrvatsku došla preko Mađarske iz pravca Rumunjske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji se trenutno nalazi u Versaillesu, gdje traje sastanak svjetskih lidera o stanju u Ukrajini, oglasio se povodom pada letjelice u Zagrebu.

– Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema ozlijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju izvide. Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije  o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maskimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagreb – dodao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

O padu letjelice u zagrebačkom Jarunu, oglasili se policija i MORH
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.