1 min. čitanja

U riječku rafineriju stigla važna oprema: “Srce budućeg koking postrojenja”

U riječku rafineriju stigla važna oprema: “Srce budućeg koking postrojenja”
Foto: INA / Novi list

RIJEKA – U Rafineriju nafte Rijeka stigle su dvije glavne procesne komore budućeg postrojenja za obradu teških ostataka nafte, takozvanog kokinga, vrijednog gotovo četiri milijarde kuna, s popratnim postrojenjima i opremom. Riječ je o ključnim dijelovima postrojenja, koji su brodom u riječku luku dopremljeni iz Španjolske gdje su proizvedeni, odakle su posebnom baržom prebačeni do lučice Podurinj, a dalje kroz rafineriju samohodnim transporterima, piše Novi list.

Svaka od njih teška je 330 tona i ima zapremninu od 900 metara kubnih. Uz komore, na Urinj je dopremljen i frakcionator, duljine 51 metar, težak 300 tona i zapremnine od 500 metara kubnih.

– Ova oprema srce je tehnološkog procesa budućeg postrojenja, kao i cjelokupnog Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kaže Vedrana Janjić, direktorica projekta izgradnje postrojenja za preradu teških ostataka nafte u Ini.

Projekt u riječkoj rafineriji ujedno je i najveći investicijski projekt Ine, a radovi na gradilištu su se zahuktali. Dosad je već obavljen dobar dio građevinskog posla, a ugrađeni su i dijelovi opreme, koja je počela stizati krajem prošle i početkom ove godine, prvo iz Koreje. Građanima su sigurno najvidljivije rafinerijske kolone. Najviša od njih visoka je 54 metra i teška 166 tona. To su zaista impresivni komadi opreme, a velik dio je već postavljen na pozicije, dok drugi čekaju da se obave pripremni radovi za postavljanje.

– Najnovija isporuka koksnih komora i frakcionatora svojevrsni je miljokaz ovog projekta. Kada budu postavljeni na mjesto, zajedno s postoljem na kojemu će stajati, recimo, frakcionator će dosezati devedeset metara visine. Za usporedbu, to je gotovo dvostruko više od većine ostalih struktura u rafineriji, tako da će promijeniti i vizuru rafinerije – rekla je Janjić.

Inače, riječka rafinerija još uvijek nije započela s radom, nakon zatvaranja zbog remonta, a početak prerade predviđen je za idući mjesec.

Marinko Glavan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.