1 min. čitanja

Opet izbio požar zbog paljenja vatre tijekom jakog vjetra

Opet izbio požar zbog paljenja vatre tijekom jakog vjetra
Foto: Vatrogasci Korčula/Facebook

LUMBARDA – Vatrogasci opet pozivaju građane na krajnji oprez prilikom loženja vatre na otvorenom jer je dovoljan mali znak nepažnje da se sezonsko paljenje korova na poljoprivrednom zemljištu pretvori u vatrenu buktinju koja guta sve pred sobom.

To se jučer umalo dogodilo na otoku Korčuli, gdje je sedam vatrogasaca sa 3 vozila gasilo požar na otvorenom, koji je izbio na području Glogovca u Lumbardi. Netko očito nepripremljen palio je biljni otpad i izazvao požar.

Čini se da se mnogi ili namjerno oglušuju na upozorenja policije i vatrogasaca, ili namjerno pale vatru. Što god da je motiv, kažnjava se oboje. Stoga ponavljamo upozorenja, koja vrijede za sve.

Zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, zabranjeno je bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i sl., osobito tijekom vjetrovitog vremena.

Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru nužno je pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe, a površinu na kojoj će se spaljivati biljni otpad potrebno je izolirati od ostalih površina. U suprotnom, dođe li do širenja vatre počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom, a protiv njega može biti podnesen optužni prijedlog ili kaznena prijava.

Paljenje vatre na otvorenom dozvoljeno je u periodu od 1. studenog do 31. svibnja, ovisno od županije do županije, dok je u ljetnoj sezoni zabranjeno paljenje vatre na otvorenom.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Oprezno s paljenjem vatre na otvorenom – Bura jučer rasplamsala nekoliko požara na makarskom području
TEŠKA NOĆ ZA VATROGASCE Cjelonoćna borba s vatrenom stihijom: “Ledile su nam se cijevi”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.