3 min. čitanja

Najbliže kopno Rusije i SAD-a udaljeno je svega 2 nautičke milje i čak 21 sat razlike

Najbliže kopno Rusije i SAD-a udaljeno je svega 2 nautičke milje i čak 21 sat razlike
Ilustracija: Morski HR

Diomedovi otoci su par stjenovitih otoka koji se nalaze u sredini Beringovog prolaza između kopna Aljaske i Sibira. Iako su dva otoka udaljena samo 2Nm ili 3,8 km i jasno su u jednoj skupini, razdvojeni su međunarodnom datumskom crtom koja također označava međunarodnu granicu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Veliki Diomed je teritorij Rusije, a Mali Diomed spada u SAD. Osim toga, Veliki Diomed je 21 sat ispred Malog Diomeda zbog međunarodne datumske linije koja prolazi između njih, zbog čega se ponekad nazivaju Yesterday & Tomorrow Island odnosno Jučerašnji ili Sutrašnji otok.

Putovanje između otoka je zabranjeno

Oba su otoka ravnih vrhova, strmih obala i vrlo su izolirana zbog svog položaja, uzburkanog mora i postojane magle koja obavija otoke tijekom toplijih mjeseci. Tijekom ledene zime, ponekad pokretni komadi leda začepljuju prolaz, tvoreći ledeni most koji povezuje dva otoka. U takvim se vremenima praktički može hodati između Sjedinjenih Država i Rusije.

Naravno, ovo je samo u teoriji. Prelazak Beringovog tjesnaca ili prelazak s otoka na otok zakonski nije dopušten.

Veliki Diomed je lijevo, a Mali Diomed je desno. U sredini je međunarodna granica SAD-a i Rusije i datumska granica – Foto: Joseph Szeles / Flickr

Otoke su izvorno naseljavali Yupik Eskimi još prije 3000 godina. Prvi Europljanin koji je stigao na otoke bio je ruski istraživač Semyon Dezhnyov 1648. Osamdeset godina kasnije, ponovno ga je otkrio danski moreplovac Vitus Bering 16. kolovoza 1728., na dan kada Ruska pravoslavna crkva slavi uspomenu na mučenika svetog Diomeda.

Kada su Sjedinjene Države kupile Aljasku od Rusije 1867. godine, ona je uključivala Malog Diomeda. Nova granica povučena je između dva Diomedova otoka, a Veliki Diomed je prepušten Rusiji.

Rusi stanovništvo protjerali i postavili vojsku

Dok se Mali Diomed razvio u malu zajednicu od oko 75 osoba, s crkvom i školom, Veliki Diomed je postao ruska vojna baza. Nakon Drugog svjetskog rata domorodačko stanovništvo je protjerano s otoka kako bi izbjegli kontakte preko granice, a svi stanovnici Malog Diomeda koji su zalutali preko mora preblizu Velikog Diomeda su zarobljeni od strane Rusa. Danas Veliki Diomed nema stalnog stanovništva, ali je mjesto ruske meteorološke stanice i baze ruskih graničnih snaga.

Eskimi na Malom Diomedu žive samostalnim životom, hvatajući ribu i rakove, loveći kitove beluge, morževe, tuljane i polarne medvjede. Nekoliko stanovnika radi za lokalnu upravu ili školu. Na otoku je bilo komercijalnog ribolova i rudarstva, ali obje industrije su u padu.

Devet mjeseci na otocima je zima. Puše snažan vjetar, česti su mrazovi i vrlo niske temperature. Otok je 300 dana u godini pod gustom maglom i zato helikopter ovamo dolazi rijetko, 2-4 puta mjesečno, te donosi namirnice i poštu. Gorivo se obično dovozi tankerom.

Foto: Google Earth / Screenshot

“Tamo se čovjek umara od bijele boje. Uvijek je snijeg, i svuda je snijeg – sve do horizonta”, pokušao je jedan stanovnik opisati život na jedinom otočju na svijetu gdje se doslovno može vidjeti jučerašnji ili sutrašnji dan.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DATUMSKA GRANICA Mjesto gdje se rađaju dani, ali i počinje nova godina
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.