2 min. čitanja

Ruski pomorski registar izbačen iz IACS-a – Rusi tvrde da je odluka nelegitimna i najavljuju žalbu

Ruski pomorski registar izbačen iz IACS-a – Rusi tvrde da je odluka nelegitimna i najavljuju žalbu
Foto: Screenshot

Članovi Članovi Međunarodnog udruženja klasifikacijskih društava (IACS) izglasali su izbacivanje Ruskog pomorskog registra brodova iz svojih redova zbog savezničkih sankcija nametnutih Rusiji.

Nakon iznenadne ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, države NATO-a uvele su sankcije ruskom gospodarstvu, odsjekavši većinu ruskih banaka iz međunarodnog sustava bankovnih prijenosa i nametnuvši široke sankcije ruskim državnim poduzećima.

Ruski pomorski registar brodova (klasa RS) dodan je prošlog tjedna na popis financijskih sankcija EU-a, a  IACS je u petak objavio da je glasao za izbacivanje RS klase iz svojih redova. Odluka je na snagu stupila odmah, prenosi The Maritime Executive.

Nedugo nakon toga priopćenjem se oglasio RS. Kažu da je odluka IACS-a nelegitimna.

– Kao što je nadaleko poznato globalnoj pomorskoj industriji, temeljni i glavni cilj IACS-a, kao i njegovih članova, oduvijek je bio promicanje pomorske sigurnosti i zaštite morskog okoliša. Kroz desetljeća svog postojanja, IACS je slijedio ovaj cilj i nije poduzeo odluke ili radnje koje bi mogle dovesti u pitanje nepristranost i objektivnost IACS-a.

Kao članica IACS-a više od 50 godina, RS je uvijek u potpunosti ispunjavao sve važeće kriterije za članstvo dajući značajan doprinos radu IACS-a.

Ipak, 10. ožujka 2022., predsjedavajući IACS-a, kršeći Povelju i procedure udruživanja, predložio je da se odmah povuče članstvo Ruskog pomorskog registra brodova u IACS-u, s obzirom na sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo nametnulo Ruskoj Federaciji zbog situacije u Ukrajini. I već 11. ožujka 2022. tri četvrtine članova IACS-a tajnim je glasanjem pristalo na ovaj prijedlog, unatoč protestu RS-a i prigovorima pojedinih članova IACS-a – stoji u obavijesti RS-a.

Tvrde da je bez obzira na donesenu odluku, Vijeće IACS-a priznalo da opredijeljenost RS za kvalitetu i pomorsku sigurnost nije upitna. Također je, kažu, nedvosmisleno priznato da RS ostaje nadležno klasifikacijsko društvo i da povlačenje članstva RS u IACS neće utjecati na pomorsku sigurnost plovila u klasi RS.

Ruski pomorski registar brodova najavio je žalbu na ovu, kako je nazivaju, nezakonitu odluku.

Inače, zbog svih uvedenih sankcija ruska lučka aktivnost pala je za enormnih 40%.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vodeća kompanija za izdavanje certifikata, ruskim brodovima prestaje izdavati svjedodžbe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.