2 min. čitanja

Više stručnjaka javno o navodima MORH-a: “Sve što kažu, lažu. Neka šute!”

Više stručnjaka javno o navodima MORH-a: “Sve što kažu, lažu. Neka šute!”
Foto: Vlada RH

Tri stručnjaka za N1 su komentirala navode iz MORH-a da je na letjelici, koja se srušila na Zagreb, bila bomba težine do 120 kilograma te da je eksplodirala u zemlji.

Sve je prvo komentirao vojni analitičar, Robert Barić:

– Da kažem kulturno, priča mi je jako, jako čudna. Da je ta količina eksploziva eksplodirala, ne samo da ne bi ostao ni jedan komadić letjelice za istraživanje, nego bi nestao i dio studentskog paviljona. Pitanje je može li se 120 kg bombe staviti u dio za elektoroniku. Kako bi letjela? U teoriji je sve moguće, ali sam jako skeptičan. Trebao bi MORH dati bolje dokaze za te tvrdnje. Smatram da je došlo do aktiviranja samouništenja dvije kamere i elektronskih uređaja za snimanje signala. Cilj je da protivnik ne dođe do tih podataka. Tu su i patrone za izbacivanje kamera – kaže.

Bivši vojni pilot, Ivan Selak kaže:

– Nikako. Nema šanse. Znaju li oni da ta raketa ima dva motora, raketni motor koji je starta, mlazni motor? I da joj bomba od 120 kila ne napravi ništa. Ne bi dijela letjelice bilo da se radilo o takvoj bombi. Nek se više ne zakopavaju. Sve sto kažu lažu. Neka šute. Neka si nađu sposobnog glasogovornika. Da ne izlaze s vijestima prvi, drugi, četvrti. Vi novinari kužite nesuglasje, ali narod ih sluša. Jedan kaže nije prijetnja, drugi kaže prijetnja. Jedini je pametan bio Plenković, glas razuma. Palo je nekoliko tona zelježa, i to nije prijetnja?

Foto: Vlada RH

Naposljetku sve je za N1 komentirao i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik HRZ-a:

– To bi izbacilo letjelicu van i tražili bi je po naselju. Ma kakvi. To bi bio ogroman krater. Jer ovo ni nije krater. Da je bila eksplozija to bi bacilo ogromnu količinu zemlje. Unutra je bila eksploziva naprava, koja samouništava vitalni dio koji je tajna u letjelici. To su imale i sovjetske letjelice koje je koristila JNA. To je mala količina eksploziva. To nije izazvalo posebne valove pa da bi seizmografi mogli zabilježiti. Oni su zabilježili udar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvor iz MORH-a: Bomba u letjelici težine do 120 kg, eksplodirala ispod zemlje
Pilot Selak Banožiću: “Čovječe, ustabili se! Da je na letjelici bilo eksploziva, odletjelo bi pola krila studentskog doma”
Banožić: “To nije bila izviđačka letjelica, na njoj smo pronašli dijelove aviobombe!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.