1 min. čitanja

FOTO Zabilježena najniža oseka u ovoj godini, brodice ostale na suhom

FOTO Zabilježena najniža oseka u ovoj godini, brodice ostale na suhom
Foto: Petar Sisko/Dalmacija Danas

Na mareografu Instituta za oceanografiju i ribarstvo jutros je u Starome Gradu izmjerena razina mora koja je oko 55 centimetara niža od prosječne razine. Riječ je o najnižoj oseki ove godine.

Svatko tko je danas boravio uz more mogao je vidjeti najizraženije povlačenje mora ove godine, a osobito je zanimljivo izgledala stobrečka uvala gdje su i brojne brodice ostale na suhome, piše portal Dalmacija Danas.

Foto: Petar Sisko/Dalmacija Danas

Na ovaj ne tako uobičajen fenomen utjecale su vremenske prilike, zahvaljujući kojima od početka mjeseca u Dalmaciji gotovo uopće nie bilo kiše. Prognostički materijali ukazuju na to da bi se sušno razdoblje moglo nastaviti i sljedećih desetak dana. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ožujak završi s 0 mm oborina, što je pravi ekstrem, osobito kada se uzme u obzir suša koja traje od kraja prosinca.

Uz česte bure i prilično niske temperature tu je i polje visokog tlaka zraka. Centar ove anticiklone nalazi se nad Balkanskim poluotokom, a jutros je najviši tlak zraka u Hrvatskoj izmjeren u Konavlima gdje je kratko dosegnuo vrijednost od 1040 hektopaskala na razini mora.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.