1 min. čitanja

Dva vrlo snažna potresa kod Fukushime

Dva vrlo snažna potresa kod Fukushime
Foto: EMSC / Screenshot

Dva snažna potresa pogodila su danas japansku prefekturu Fukushima. Prema prvim informacijama snažan potres jačine 7,4 prema Richteru i jačine 6,5 prema Richteru pogodili su Japan, piše EMSC.

Zasad nema podataka o žrtvama ili materijalnoj šteti. Potres je bio u blizini Fukushime.

“Dosta snažno se osjetio na šestom katu zgrade. Prvo je bilo lagano podrhtavanje, a zatim puno jače i neprekidno više od minute”, napisao je svjedok na EMSC aplikaciji.

Epicentar jačeg potresa je bio na dubini od 73 kilometra u moru oko 60 kilometara od obale, a izdano je i upozorenje za tsunami.

https://twitter.com/LastQuake/status/1504106879831715852?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504106879831715852%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dalmacijadanas.hr%2Fdva-snazna-potresa-kod-fukushime-izdano-upozorenje-za-tsunami

Jedanaest godina od velike kataklizme

Podsjetimo, 11. ožujka 2011. godine Japan je pogodio razoran potres jačine 9 prema Richterovoj ljestvici. Uz goleme štete u području zahvaćenom potresom, štetu je pretrpjela i nuklearna elektrana Fukushima 1. Iako su sva tri aktivna reaktora prestali s radom, sam potres, unatoč razornoj snazi nije nanio velika oštećenja na elektrani no tsunami koji je kao posljedica potresa uslijedio sat vremena nakon podrhtavanja potopio je spremnike s gorivom i same dizelske agregate koji su bili namjenjeni za proizvodnju električne energije u slučaju nesreće. Samo sat vremena nakon potresa cijela je elektrana ostala gotovo bez ikakvog izvora električne energije. Nakon što je Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost sazvala sjednicu kako bi utvrdili oštećenja i spriječili daljnje razaranje, japanska je vlada proglasila izvanrednu situaciju i naredila evakuaciju stanovništva u krugu od 2 kilometra.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.