1 min. čitanja

Na 10 lokacija u Makarskoj postavljeni pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Na 10 lokacija u Makarskoj postavljeni pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA – Na čak deset lokacija diljem Makarske u posljednja dva dana postavljeni su tzv. pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Intencija je da grad bude čišći, ali i da građani konačno usvoje naviku odvajanja otpada, što je pravilo koje ćemo prije ili kasnije svi morati početi primjenjivati.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji ovakvi spremnici omogućuju smanjenje operativnih troškova u odnosu na klasične spremnike. Putem softwera omogućeno je slanje signala kada je potrebno isprazniti spremnik, a zahvaljujući snažnoj preši za komprimiranje otpada, potreba za njihovim pražnjenjem smanjuje se i do 80%. Solarni sustav ugrađen u spremnike čini ih održivim, neovisnim o energiji, te jednostavnim za ugradnju ili uklanjanje.

Montažni pametni spremnici postavljeni su u Ulici don Mihovila Pavlinovića, u Ulici Stjepana Ivičevića, na Trgu 4. svibnja 533., na Kačićevu trgu, u Ulici Ante Starčevića, na raskrižju Ulice Stjepana Radića i Ulice Ante Starčevića, na Šetalištu Sv. Petar, na korijenu lukobrana, na Trgu Tina Ujevića i Gradskom sportskom centru.

Deset novih spremnika nastavak je plana nabave komunalne opreme čiji je cilj utjecati na smanjenje sezonskog opterećenja otpadom na području gradske rive i frekventnijim lokacijama u gradu te približiti Makarsku korak bliže ka održivom gospodarenju otpadom i održivom turizmu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.