3 min. čitanja

Preko koncesije za ležaljke do devastacije obale – Kako se muljalo sa zakonom u Makarskoj?

Preko koncesije za ležaljke do devastacije obale – Kako se muljalo sa zakonom u Makarskoj?
Foto: N1 / Screenshot

MAKARSKA – Uređenje priobalnog pojasa i nasipanje ispred hotela Romana u Makarskoj izazvalo je lavinu reakcija u javnosti, jer će se za potrebe takvoh projekta morati srušiti sve uvale i škrape 200 metara zapadno od plaže. Kako bi stvar bila još zanimljivija, investitor je dozvolu za građenje na pomorskom dobru dobio prije nego li je ishodovao koncesiju za građenje. I upravo su to, slučajno ili ne, previdjeli u Gradu Makarskoj na početku ove priče.

– Hotel Romana nije nikad tražio, pa tako ni dobio koncesiju za građenje, već ima koncesiju za iznajmljivanje ležaljki. I to dvije koncesije; jednu koju je imao prije i ta počinje važiti 2014. i drugu koju je dobio 2018. godine na način da mu je Grad Makarska prepustio koncesiju bez ikakvog natječaja – ispričala je za N1 Vladimira Mascarell iz inicijative Javno je dobro.

Grad Makarska nasipa plažu: “Mjesecima smo tražili kvalitetan materijal i našli ga u iskopu vrtića”

Makarska gradska uprava je nakon tog propusta, za kojeg u udrugama sumnjaju da je bio namjeran, otišla je i korak dalje.

– Pomicala se granica pomorskog dobra i na mnoge načine se pogodovalo bivšem vlasniku da sagradi jedan mastodont. Mi nismo protiv hotela, pogotovo onih s pet zvjezdica koji su Makarskoj potrebni, međutim važno je podvući crtu – smatraju u inicijativi.

Aktualni makarski gradonačelnik, SDP-ov Goran Paunović kaže da je projekt naslijedio. Ne sviđa mu se, ali što je – tu je.

– Sad vi imate hotel s pet zvjezdica, imate situaciju da je tamo nasut materijal, koji je potpuno neugledna i neodrživa priča i imate pravovaljanu građevinsku dozvolu. I kad vi zbrojite sve te elemente, ja kao gradonačelnik, bez obzira na moje osobno mišljenje koje je da je izdana građevinska dozvola u mom mandatu, to se ne bi dogodilo, ali ona je tu i ona je pravovaljana. Moje osobno mišljenje je da mi moramo nastaviti dalje s tim projektom.

MAKARSKA Nestaju posljednji metri prirodnih uvala: “Zatrpavaju ih zabranjenom zemljom, inspekcija niotkud!”

Unatoč tvrdnji aktivista da je na građevinskoj dozvoli lažiran pravni interes, na sjednici skupštine Splitsko-dalmatinske županije, davanje koncesije za plažu izglasano je s 27 glasova ZA. Zanimljivo, uz HDZ, HGS i HSP, ruke su podigli i SDP-ovci, a sve je podržao i sad već bivši ministar graditeljstva, Darko Horvat.

– On se poziva na odluku Ustavnog suda i kaže da ako se poništi ova građevinska dozvola, morat će se isplatiti odšteta. Poziva se na odluku Ustavnog suda koja blage veze nema s ovim predmetom. Dakle, Ministarstvo je moglo svojom voljom u drugom stupnju odmah poništiti građevinsku dozvolu ili narediti poništavanje građevinske prvom stupnju i što je najbolje od svega, trebao je pokrenuti istragu u Upravnom odjelu, da se sazna kako je uopće došlo do takve malverzacije. To je već zloupotreba položaja i dužnosti – kazala je Vladimira Mascarell.

Problem ne vide ni u Upravnom odjelu za pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Moram reći da je ovo jedan od rijetkih primjera gdje se postupilo „po knjizi“, odnosno krenulo se od početka kako treba, dok nije došlo do trenutka realizacije, kad je koncesionar započeo radove prije formalne odluke Županijske skupštine, pa su oni morali biti prekinuti – kazao je Stipe Čogelja, nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, a danas zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Borci za očuvanje ove tisućljetne uvale još će jednu priliku potražiti kod novog ministra Ivana Paladine, kojem su već uputili zahtjev za poništenjem građevinske dozvole. Nadaju se da će novi ministar biti taj koji će stati na kraj devastaciji pomorskog dobra.

Vesela Šegić

PROČITAJTE JOŠ:

Traže od novog ministra graditeljstva poništenje građevinske dozvole za plažu ispred hotela Romana u Makarskoj
VIDEO: MAKARSKA – Miniranje i betoniranje značajnog krajobraza, pa nadohrana plaža otpadom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.