2 min. čitanja

Poznata trajektna kompanija otpušta 800 radnika, dio njih ne želi napustiti brodove

Poznata trajektna kompanija otpušta 800 radnika, dio njih ne želi napustiti brodove
Foto: Michiel Hendryckx/Wikipedia

Niz komplikacija izazvala je najava vodeće brodske kompanije u Velikoj Britaniji – P&O Ferries, da će otpustiti 800 radnika kako bi očuvala likvidnost tvrtke. Za danas su otkazali plovidbu na svim svojim linijama, među kojima je najvažnija ona od Dovera do francuskog Calaisa. Istovremeno, dio radnika je u znak protesta zauzeo jedan od brodova usidrenih u Sjevernoj Irskoj.

Uprava kompanije pravda se da su otkazi za 800 radnika nužni kako bi se osigurala budućnost poslovanja te da je opstanak tvrtke moguć jedino uz “brze i značajne promjene”. Žale se da godišnje imaju oko 100 milijuna funti gubitaka u poslovanju te da bez restrukturiranja P&O Ferries nema budućnosti.

Britanski mediji javljaju kako je dio radnika, nakon ove bombastične objave, zauzeo jedan od brodova u luci Larne u Sjevernoj Irskoj te da ga ne želi napustiti.

Kompanija je za danas otkazala sve linije – njih 14 između Dovera i Calaisa, tri između Liverpoola i Dublina i sedam između Larnea u okrugu Antrim i Cairnryana u Dumfriesu i Gallowayu.

Nacionalni sindikat radnika u željeznici, pomorstvu i prometu (RMT) savjetovao je radnicima koji su zauzeli brod u luci Larne da ga ne napuštaju unatoč tome što je kompanija na lokaciju poslala zaštitare s ciljem da izbace posadu s broda. U priopćenju navode kako kompanija traži izliku kako bi zaposlili jeftiniju, stranu radnu snagu.

– Duboko smo uznemireni rastućim nagađanjima da tvrtka danas planira otpustiti stotine pomorce iz Ujedinjenog Kraljevstva i zamijeniti ih stranom radnom snagom. Naložili smo našim članovima da ostanu na brodu, zahtijevamo da naši članovi u operacijama P&O-a u Ujedinjenom Kraljevstvu budu zaštićeni te da državna tajnica intervenira kako bi spasila britanske pomorce – izjavio je glavni tajnik RMT-a Mick Lynch.

P&O je jedna od vodećih brodskih kompanija u Velikoj Britaniji, koja je prije pandemije godišnje prevozila više od 10 milijuna putnika te oko 15% cjelokupnog tereta u i izvan Velike Britanije. Sudeći prema podacima s njihove web stranice, zapošljavaju gotovo 4 tisuće djelatnika.

No pandemija im je donijela drastičan pad prometa, a kako kompanija nije uspjela osigurati pomoć u iznosu od 150 milijuna funti od britanske vlade, bili su primorani otpustiti 1110 radnika.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.