2 min. čitanja

Istraživanja pokazuju da se mikroplastika iz europskih rijeka širi u arktička mora

Istraživanja pokazuju da se mikroplastika iz europskih rijeka širi u arktička mora
Foto: Pexels

Mikroplastika iz europskih rijeka pronalazi put do arktičkih mora, pokazuju istraživanja. Ove sitne plastične čestice, koje dolaze iz odjevnih vlakana, automobilskih guma, kozmetike i mnogih drugih izvora, pronađene su diljem cijelog planeta, od vrha Mount Everesta do najdubljih oceana .

Poznato je da ljudi konzumiraju sitne čestice hranom i vodom , kao i udišući ih . Pokazalo se da mikroplastika šteti divljim životinjama, ali utjecaj na ljude nije poznat, iako mikroplastika oštećuje ljudske stanice u laboratoriju.

Pronađeni su i na Arktiku, a do sada nije bio poznat izvor tih sitnih čestica.

Nova studija u Scientific Reports, koju je vodio Mats Huserbråten s Instituta za istraživanje mora, u norveškom Bergenu sugerira da su se čestice u Arktičkom oceanu, nordijskim morima i Baffinovom zaljevu proširile iz Europe.

Znanstvenici su modeliranjem predvidjeli koliko će mikroplastičnih čestica biti u određenim dijelovima oceana i usporedili su to s uzorcima vode s tih mjesta. Njihova analiza ukazuje na to da mikroplastika kruži Arktikom najmanje desetljeće, piše Guardian.

Kako bi to riješili, kombinirali su modele oceanskih struja između 2007. i 2017. sa simulacijama plutajućih mikroplastičnih pokreta. Zatim su simulirali ispuštanje mikroplastike iz 21 velike rijeke diljem sjeverne Europe i Arktika svaki dan tijekom 10-godišnjeg razdoblja i modelirali njihovo kretanje tijekom desetljeća.

Nakon toga, simulirali su ispuštanje mikroplastike iz 21 velike rijeke diljem sjeverne Europe i Arktika svaki dan tijekom razdoblja od 10 godina i modelirali njihova kretanja tijekom desetljeća, a zatim usporedili rezultate svog modela s distribucijom plutajuće mikroplastike u 121 uzorku morske vode koji su prikupljeni sa 17 lokacija uz zapadnu obalu Norveške između svibnja 2017. i kolovoza 2018.

Otkrili su da je većina simuliranih čestica plutala duž dva glavna puta nakon što su ispuštene iz rijeka, pri čemu je 65% plutalo duž norveške obale prema Laptevskom moru, sjeverno od Rusije, prije nego što je otišlo u Arktički ocean, preko sjevernog pola, a zatim izašlo iz Arktika. Ocean preko Framskog tjesnaca istočno od Grenlanda. Trideset posto je otišlo u drugom smjeru, putujući preko Grenlanda, a zatim dalje na jug duž sjeveroistočne obale Kanade.

Analiza morske vode pronađene u svakom od ovih područja pokazala je da je distribucija ove plutajuće mikroplastike u skladu s onim što su predvidjeli modeli.

Znanstvenici su upozorili da je potrebno bolje gospodarenje otpadom kako zdravlje arktičkog ekosustava ne bi bilo ugroženo.

– Jednaka raspodjela uzorkovanih sintetičkih čestica po vodenim masama koja pokriva širok vremenski okvir antropogenog utjecaja sugerira sustav u punoj zasićenosti, a ne izraženu injekciju iz europskih izvora, kroz složenu shemu cirkulacije koja povezuje cijeli arktički Mediteran – kazali su u studiji.

– Ova cirkulacija mikroplastike kroz arktičke ekosustave može imati velike posljedice na zdravlje prirodnog ekosustava, naglašavajući sve veću potrebu za boljim gospodarenjem otpadom.

Trenutne metode za smanjenje oslobađanja mikroplastike uključuju dodavanje filtera u perilice rublja za hvatanje čestica. Također se mogu ukloniti nekim tretmanima otpadnih voda i pitke vode.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.