OTKRIĆE NOVE VRSTE Riba duginih boja zbunila znanstvenike

Foto: California Academy of Sciences

U azurnim vodama, između šarenih koralja Maldiva, detektirana je sjajna riba duginih boja.

Novost u znanosti dobila je latinski naziv Cirrhilabrus finifenmaa, a na lokalnom jeziku nazvana je divehi. Finifenmaa znači “ruža” i predstavlja počast otočkom nacionalnom cvijetu ružičaste nijanse, kao i boji ribe. Opis vrste objavljen je ovog tjedna u časopisu ZooKeys .

– Oduvijek su strani znanstvenici opisivali vrste pronađene na Maldivima bez puno uključivanja lokalnih znanstvenika, čak i onih koje su endemske za Maldive – kazao je  Ahmed Najeeb, biolog s Maldivskog instituta za istraživanje mora (MMRI), prvi lokalni znanstvenik koji je nekoj ribi dao ime, stoji u priopćenju za javnost.

– Ovaj put je drugačije i postati dio nečega po prvi put bilo je stvarno uzbudljivo, posebno imati priliku raditi zajedno s vrhunskim ihtiolozima (biolozima riba) istražujući tako elegantnu i lijepu vrstu.

Nova riba duginih boja izašla je na vidjelo kada su znanstvenici pobliže ispitali jednu rasprostranjenu vrstu ribe, Cirrhilabrus rubrisquamis , i otkrili, pomnije, dvije različite vrste. Razlike između dviju vrsta su suptilne, poput visine bodlji i broja ljuski na različitim dijelovima tijela, ali DNK analize su potvrdile nalaz.

– Ovo je primjer zašto je opisivanje novih vrsta i taksonomije općenito važno za očuvanje i upravljanje biološkom raznolikošću – rekao je glavni autor i doktorand na Sveučilištu Sydney Yi-Kai Tea.

Maldivi su nacija malih otoka, smještena oko 430 Nm južno od Indije. Lanac otoka može se pohvaliti sedmim po veličini sustavom koraljnih grebena na planetu. Sve do početka ove godine znanstvenici nisu istraživali mezofotsku zonu grebena Maldiva, koja leži nekih 30-150 metara ispod površine oceana. Ranije ove godine, ekspedicija na 122 metra ispod razine mora otkrila je najmanje osam novih vrsta u znanosti.

Ekspedicija je bila dio inicijative Hope for Reefs Kalifornijske akademije znanosti i uključivala je istraživače s MMRI-a, Sveučilišta u Sydneyu i čikaškog Field Museuma.

– Nitko ne poznaje ove vode bolje od ljudi s Maldiva – rekao je Luiz Rocha, kustos ihtiologije u CAS-u i su-direktor inicijative Hope for Reefs .

– Naše istraživanje je jače kada se provodi u suradnji s lokalnim istraživačima i roniocima – kazao je .

I.B.