2 min. čitanja

Deseci bjelogrlih dupina uginulo u masovnom nasukavanju na plažu

Deseci bjelogrlih dupina uginulo u masovnom nasukavanju na plažu
Foto: Project Jonah New Zealand

SYDNEY – Više od dvadesetak dugoperajnih bjelogrlih dupina uginulo je u masovnom nasukanju na novozelandskoj plaži, kazali su tamošnji čuvari divljih životinja.

Novozelandsko Ministarstvo zaštite prirode je priopćilo da je 29  bjelogrli dupina već bilo mrtvo kada je kasno u četvrtakna zabačenom području Južnog otoka pronađena skupina od 34 morska sisavca.

Kazali su i da pokušavaju prebaciti u dublje more ​​preostalih pet živih nasukanih jedinki, uz jutarnju plimu.

– Proces može potrajati i nekoliko sati možda nećemo znati je li uspješan ili ne – stoji na svojoj Facebook stranici.

Glasnogovornik Dave Winterburn rekao je da rendžeri brinu o životinjama, ali je istaknuo da su “životinje već neko vrijeme izvan mora”.

– Iako je ovaj događaj nesretan, nasukavanje kitova je prirodan fenomen – rekao je za novinsku agenciju AFP.

Projekt Jonah, lokalna skupina za spašavanje kitova, rekla je da su njihovi veterinari na licu mjesta u pokušaju da spase preživjele jedinke.

– Ovo je stresno vrijeme za ovu vrsti kitova nakon što su jučerašnji dan i današnje jutro proveli nasukani, pa je ključno pažljivo praćenje njihovog stanja i reakcija u moru – napisali su u objavi na društvenim mrežama.

Na ovom se području u posljednjih 15 godina dogodilo deset nasukavanja bjelogrlih dupina.  Najveći incident dogodio se u veljači 2017. , kada je gotovo 700 sisavaca isplivalo na kopno, od kojih je 250 uginulo, prenosi Aljazeera.

Znanstvenici ne znaju zašto je plaža tako smrtonosna. Jedna teorija je da plitko morsko dno u zaljevu ometa sonarne navigacijske sustave kitova i dupina. Bjelogrli dupini, koji mogu narasti do čak šest metara, najčešća su vrsta morskih sisavaca u vodama Novog Zelanda.

U Jadranu rijetke i zaštićene ili potpuno izumrle vrste

Bjelogrli dupin (lat. Globicephala melas) je morski sisavac iz porodice dupina. Putuju u jatima od oko 25 do 30 jedinki. Odrasli bjelogrli dupini teže između tisuću i tri tisuće kilograma. Ženke dosežu dužinu od 3,7 metara, a mužjaci narastu i do 5,5 metara.

U Jadranskom moru se dugoperajni bjelogrli dupin (Globicephala melas), ulješura (Physeter microcephalus), crni dupin (Pseudorca crassidens) i grbavi kit (Megaptera novaeangliae) pojavljuju kao zalutale jedinke. Obični dupin (Delphinus delphis) koji je nekad bio prisutan u cijelom Jadranskom moru sada se smatra regionalno izumrlom vrstom, a rijetko se pojavljuju jedino zalutale ili zaostale jedinke.

Do sad je u Jadranu zabilježeno pojavljivanje deset vrsta iz skupine kitova (Cetacea), ali je danas samo dobri dupin (Tursiops truncatus) stalno prisutan u cijelom jadranskom bazenu. Prugasti dupin (Stenella coeruleoalba), glavati dupin (Grampus griseus) i Cuvierov kljunasti kit (Ziphius cavirostris) prisutni su u različitim gustoćama u južnom dijelu Jadranskog mora dok se veliki kit (Balaenoptera physalus) sezonski pojavljuje u srednjem i južnom Jadranu.

Kitovi se nalaze na vrhu hranidbene mreže morskih ekosustava te utječu na njihovu strukturu i funkcioniranje. To su ujedno migratorne vrste koje trebaju i veći životni prostor. U najvećoj mjeri ugrožava ih čovjek koji različitim aktivnostima utječe na morski ekosustav. Najčešći razlozi njihove ugroženosti u Jadranu su nedostatak plijena uzrokovan prelovom, slučajni ulov tijekom ribarenja, antropogena buka, morski otpad (primjerice plastične vrećice), onečišćenje mora, bolesti i namjerno ubijanje.
Sve vrste iz skupine kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Masovno nasukavanje bjelogrlih dupina kod Australije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.