2 min. čitanja

PRAZNE LUKE Pomorska trgovina s Rusijom pala za gotovo 60%

PRAZNE LUKE Pomorska trgovina s Rusijom pala za gotovo 60%
Foto: Pexels

Pomorska trgovina s Rusijom pala je za 58% otkako je prije 22 dana započela invazija na Ukrajinu, otkrivaju novi financijski podaci tvrtke Refinitiv. Dok se zapadnim medijima istovremeno šire fotografije praznih polica trgovina u brojnim gradovima najveće zemlje na svijetu, mnogi već likuju da sankcije djeluju.

Opasnosti približavanja ratnoj zoni – do sada je napadnuto već pet trgovačkih brodova – osigurale su da Rusija posljednjih tjedana postane gotovo odsječena od globalne pomorske trgovine, piše Splash 247.

Pad pristajanja brodova osjeti se i daleko od samog mjesta sukoba. Prema izračunima investicijske banke UBS, kroz luke poput Sankt Peterburga u Baltičkom moru prolazi trećina ruske pomorske trgovine, a broj brodova koji pristaju u te luke pao je za 65% u posljednjih nekoliko tjedana. U lukama na Pacifiku, kao što je Vladivostok, broj brodova je od 24. veljače pao za 52%, prenosi Pomorac.hr.

Podaci s izraelske platforme Windward jasno ukazuju na smanjenje broja tankera za prijevoz sirove nafte koji pristižu u luku u Rusiji, a prema podacima iste platforme, tankeri koji polaze iz Rusije više ne pristaju u luke u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Raste jedino broj tankera s naznakom “nepoznatog” odredišta, koja predstavljaju plovila koja još nisu stigla na svoje odredište (prikazano u grafikonu u nastavku). To ukazuje na to da je oko 46 milijuna ruskih barela nafte na putu iz Rusije do svojih odredišta, navodi Windward.

Novo izvješće britanske konzultantske kuće Drewry predviđa da će ruska invazija na Ukrajinu utjecati na dostupnost pomoraca, posebno na časnike kojih ionako fali, što dovodi do povećanja plaća, ali i inflacije i viših operativnih troškova plovila. Ruski i ukrajinski pomorci predstavljaju oko 13% ukupnog broja časnika prema Drewryju, dok je za tzv. ‘ratings’ ta brojka na 8%.

Vjerojatni pad raspoloživosti ruskih i ukrajinskih pomoraca najviše će utjecati na trgovinu energentima poput nafte i plina, što će zajedno s rastućim premijama osiguranja povećati operativne troškove plovila, upozorava Drewry.

Brodovi sa šećerom pohrlili u Rusiju

Kako prenosi gCaptain, najmanje pet brodova na putu je za Rusiju s gotovo 200.000 tona šećera iz Brazila, što je otprilike dvostruko više od uobičajenog godišnjeg uvoza, prema podacima koje donosi Reuters.

Sankcije nakon ruske invazije na Ukrajinu povećale su potražnju za šećerom i drugim osnovnim namirnicama, a police trgovina prazne se zbog gomilanja zaliha hrane. Količina šećera koji se uvozi je neuobičajeno velika, kažu analitičari, napominjući da Rusija obično uvozi otprilike 100.000 tona šećera godišnje.

Dok prodaja šećera nije obuhvaćena sankcijama, financijske transakcije jesu, što bi moglo otežati ili potpuno onemogućiti plaćanje. Uz to, analitičari napominju da bi opasnosti u Crnom moru mogle otežati uvoz.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.