4 min. čitanja

Dilema oko ruske amfibijske operacije – Zašto se Rusi još nisu iskrcali s mora?

Dilema oko ruske amfibijske operacije – Zašto se Rusi još nisu iskrcali s mora?
Foto: Twitter

Rat između Rusije i Ukrajine star je četiri tjedna. Nagađanja o mogućim desantnim operacijama su postojala od početka, budući da je Rusija pojačala svoju Crnomorsku flotu dodatnim desantnim sredstvima, a amfibijska skupina bila je prisutna u Crnom moru od početka rata.

Mogućnost ruske amfibijske operacije bila je na stolu od eskalacije napetosti između Ukrajine i Rusije. Postoje jake indicije koje upućuju na buduću desantnu operaciju, kao što su upućivanje dodatnih desantnih brodova u Crno more, izvođenje pomorskih vježbi temeljenih na amfibijskim operacijama, itd.

S druge strane, amfibijska operacija bila bi rizična odluka za Rusiju, koja može dominirati Crnim morem bez ukrajinskog otpora, zbog strukture ukrajinskih obala i opće prirode amfibijskih operacija, koje zahtijevaju mnogo žrtava, analizira Naval News.

Aktivnosti amfibijskih skupina

Ruske amfibijske jedinice na sceni su od početka rata. Jedna amfibijska skupina djelovala je u Azovskom moru, dok je druga, veća grupa, prelazila uz obalu Odese. Sastav snaga dovoljno je velik da predstavlja prijetnju obali, ali do danas nije bilo vizualno provjerenih amfibijskih operacija.

Operacija Mariupolj

Prema izvješću USNI-ja od 25. veljače , ruske amfibijske snage u Azovskom moru pokrenule su desantne operacije u blizini Mariupolja. Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je novinarima da Pentagon nije imao “savršenu vidljivost” napada i da ne može dati konkretne brojke o tome koliko su vojnika Rusi iskrcali s desantnih brodova.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva dotaklo se ove teme u novostima obavještajnih podataka putem Twittera 26. veljače i reklo da je Rusija vjerojatno izvela amfibijsko iskrcavanje u južnoj Ukrajini između Melitopola i Mariupola.

Iako postoje obavještajna izvješća iz SAD-a i Velike Britanije, ni ruski ni ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili operaciju iskrcavanja u regiji Mariupolj. Štoviše, nema vizualno provjerene aktivnosti iskrcavanja, već samo snimka koja prikazuje nekoliko tenkova kako napreduju na cesti.

Tri tjedna nakon ovih tvrdnji, ruske snage zauzele su Berdjansk, lučki grad zapadno od Mariupolja, ali ova invazija nije bila rezultat amfibijske operacije. Ruski desantni brodovi približili su se luci nakon što su grad zauzele ruske snage s kopna.

Foto: Ilustracija / Ruska ratna mornarica

Amfibijska prijetnja Odesi

Ruska amfibijska operativna skupina, koja predstavlja izravnu prijetnju Odesi, stacionirana je na zapadu poluotoka Krima od početka rata. Skupina se obično zadržava južno od zaljeva Donuzlav (vjerojatno radi zaštite od vjetrova i valova koji dolaze sa sjevera) i kreće se na zapad kako bi bila vidljiva s obale, prelazeći između istoka i zapada.

15. ožujka bilo je određenih znakova priprema Rusije za iskrcavanje u Odesi. Tri grupe brodova bile su na putu za Odesu, od kojih su se dvije sastojale od borbenih brodova i jedna od nekoliko desantnih brodova.

U međuvremenu, ruske pomorske i zračne snage navodno su izvele raketne napade u i oko obalnog grada Odese. Ukrajinsko Ministarstvo obrane navodi da je ispaljeno ukupno 90 projektila, od kojih su nekoliko presreli sustavi protuzračne obrane ili su sletjeli izvan grada. Ovo se računalo kao faza prije desanta, nazvana “priprema amfibijskog područja operacija” za desantne snage, s ciljem lomljenja ukrajinskog otpora ruskim desantnim snagama kako bi se smanjile potencijalne žrtve tijekom stvarnog iskrcavanja.

Kretanje amfibijskih brodova, formiranje skupine pratećih brodova, korištenje minolovca za vođenje radne skupine iz sigurnih voda, teško bombardiranje obale bili su jasni pokazatelji operacije iskrcavanja. Bilo je nekoliko fotografija koje prikazuju ukrajinske pripreme za obranu Odese, uključujući tenkove i topništvo u urbanim područjima spremnim za napad na obalu, te brojne položaje na obali kako bi spriječili operaciju iskrcavanja.

Suprotno očekivanjima, Rusija nije pokrenula amfibijsku operaciju na Odesu, a dan nakon bombardiranja, amfibijska radna skupina je nastavila svoja prijašnja djelovanja.

Foto: Ilustracija / Ruska ratna mornarica

Napad ili demonstracija?

Teško je razumjeti planove Rusije za amfibijske operacije. No, da bismo pokušali, moramo znati što Putin ima na svom dnevnom redu, a najznačajnija točka je koliki gubitak može riskirati. Međutim, zbog težine takve operacije i činjenice da se radi o operaciji s velikim gubicima, ova opcija je od početka bila teško izvediva.

S druge strane, učinak ruskih snaga u smislu zapovijedanja i upravljanja i logističke potpore do sada se nije činio sjajnim. Na ovoj razini logistike, ishod desantne operacije može biti katastrofalan za ruske amfibijske snage. Osim toga, ruski desantni brodovi su na moru četiri tjedna, što znači da pješačke bojne koje bi trebale izvoditi desantne operacije nisu u dobrom stanju. Zaglavljivanje u malom desantnom brodu ne samo da uzrokuje umor nego i negativno utječe na volju vojnika za borbom.

Kad se ove nove poteškoće pridodaju prethodno naznačenima za amfibijsku operaciju, vjerojatnost takve operacije se smanjuje. Međutim, kako je rat odmicao, cijena rata i sankcije koje su Rusiji nametnule zapadne zemlje počele su stavljati Putina u težak položaj. Kada invazija dosegne ovu razinu, Rusiji se čini da je teško vratiti se a da ne dobije ono što želi. Stoga, hoće li Rusija provesti amfibijsku operaciju kako bi slomila odlučnost Ukrajine zauzimanjem Odese, čak i ako će to uzrokovati mnogo žrtava? Teško je reći “ne”.

Pa zašto Rusija troši svoje amfibijske snage držeći ih na moru kada ne provodi amfibijske operacije? U pomorskoj literaturi to se naziva “Demonstracija amfibije “.

Demonstracija amfibije je demonstracija  sile koja se zaustavlja prije stvarnog slijetanja . Demonstracije se provode kako bi se zavarao neprijatelj ili, u situacijama bez neprijateljstava, da se signalizira prisutnost i namjera.” – Rječnik vojnih i srodnih pojmova. Ministarstvo obrane SAD 2005.

Rusija stvara percepciju da postoji prijetnja u ovoj regiji konstantnim izvođenjem amfibijskih demonstracija kod Odese, držeći Odesu u stalnoj pripravnosti, zbog čega zadržava vojnike u ovoj regiji. Ova situacija onemogućuje postrojbe koje čekaju da obrane obalu Odese od potpore snagama koje se bore na drugim mjestima.

Čini se da će sljedeći tjedni riješiti rusku dilemu u amfibijskim operacijama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.