2 min. čitanja

Stižu li nautičari za Uskrs? U nekim su hrvatskim lukama ruske jahte, o vlasnicima se puno ne priča

Stižu li nautičari za Uskrs? U nekim su hrvatskim lukama ruske jahte, o vlasnicima se puno ne priča
Foto: Davor Žunić / ACI

U splitskoj marini jedna ruska jahta je u luci. O vlasnicima se puno ne priča.

– U odnosu na ukupan broj sklopljenih vezova imamo jedan posto ruskih brodova – smiruje strahove Adriana Mišković iz ACI marine, piše Dnevnik.hr.

Ovdje, kao i duž cijele obale, nadaju se da Ukrajinsko-ruski rat neće potopiti sezonu nakon što ju je zadnje dvije godine opterećivala korona. Vezovi su puni brodova, uređuju se, ali nautičara još nema. Tradicionalno stižu tek oko Uskrsa, za nepunih mjesec dana.

Nautičara još nema, no nema otkazivanja

Ovdje, kao i duž cijele obale, nadaju se da ukrajinsko-ruski rat neće potopiti sezonu nakon što ju je posljednje dvije godine opterećivala korona. Vezovi su puni brodova, uređuju se, ali nautičara još nema. Tradicionalno stižu tek oko Uskrsa, za nepunih mjesec dana.

Upućeni iz charter biznisa kažu kako, otkad je počeo rat u Ukrajini, nema novih rezervacija. Ono što je dobro jest da nema otkazivanja već zakazanih aranžmana. Gosti iz Europe znaju da je naša obala sigurna. No onima s drugih kontinenata čitava Europa sada zbog rata u Ukrajini djeluje kao crvena zona.

– Istina je da nautičari s udaljenijih tržišta kao Amerika i Australija Europu doživljavaju kao jednu cjelinu, no mi u ovom trenutku ne bilježimo otkaze rezervacija – potvrdila je Mišković.

Bilo je straha zbog rata, no raste optimizam

Među rijetkima u splitskoj marini, tu je par iz Austrije. Pripremaju brod, a ljeto planiraju provesti ploveći na našoj obali, u Grčkoj, Italiji. Upitani osjećaju li se sigurno u Hrvatskoj ili imaju strah zbog svega u Ukrajini, odgovaraju:

– Ne, ne bojimo se. Bolje nam je nego u Austriji. U Austriji još ima omikrona dosta… Bolje nam je ovdje. Pričali smo s prijateljem koji će uzeti brod iz chartera, želi doći ovo ljeto – kazali su.

Direktor nautičkog sajma Vicenco Blagaić nije odustao ni od nautičkog sajma, koji se posljednje dvije godine nije održao zbog korone. Održat će se u travnju.

– Sajam se vraća na rivu i u trajektnu luku, gdje je bio u samim počecima. Definitivno, prije nego što je Rusija napala Ukrajinu bilo je izvanredno, najave su bile jako dobre. Onda je bilo dva tjedna totalne panike, sve je stalo, ali evo, po najavama, opet je krenulo. Ne znamo dalje, ali moramo biti optimisti – kazao je.

Puno je organizacije, radnih mjesta, uloženih sredstava. Svi odbrojavaju do Uskrsa s dosta neizvjesnosti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.