2 min. čitanja

Gradu Zadru posvećena neobična slikovnica koju će zavoljeti i odrasli i djeca

Gradu Zadru posvećena neobična slikovnica koju će zavoljeti i odrasli i djeca
Foto: Optimist oko Zadra

ZADAR – Kreativni tim autora osmislio je novu zanimljivost koja bi publici trebala približiti zadarske znamenitosti. Riječ je o slikovnici, no za razliku od klasičnih slikovnica, ova nije namijenjena samo djeci već svima koji se na zanimljiv, vizualno vrckasti način žele upoznati s najpoznatijim zadarskim znamenitostima.

Djelo kakvo Zadru još nije posvećeno, ali koje njegova bogata povijest svakako zaslužuje – tako kreativni tim opisuje neobičnu slikovnicu, svojevrsnu zbirku pjesama naziva Optimist oko Zadra, a koja na pomalo neobičan, originalan način publici želi približiti sve poznate, ali i nepoznate zadarske znamenitosti.

Foto: Optimist oko Zadra

Glavni lik slikovnice je mala jedrilica Optimist koji plovi do svih najbitnijih zadarskih lokacija i onoga što
Zadar čini Zadrom. Na njezinoj izradi sudjelovao je cijeli tim kreativaca – od poznatog zadarskog ilustratora Marina Franića, urednika i izdavača Frane Herende, do meštara od grafike Petre Kuzmić i Nenada Šimunića.

Slikovnica ne bi bila to što jest da je literarno nije obogatila Mirjana Mrkela, autorica tekstova odnosno pjesama kroz koje čitatelj upoznaje zadarske znamenitosti.

– Ponosan sam na suradnju s Mirjanom Mrkelom i Marinom Franićem. Od lijepe ideje, prekrasnih Mirjaninih pjesama koje služe kao vodič po Zadru, preko Marinovih razigranih ilustracija došli smo do iznimno lijepe slikovnice na koju Zadar može biti ponosan – kazao je za Morski HR urednik izdanja Frane Herenda.

S puno ponosa na ovo neobično djelo osvrnuo se i njezin ilustrator.

– Zahvalan sam na ovoj našoj suradnji, stvaranju jedne lipe priče koju ostavljamo iza nas, našem gradu, našoj djeci. Nadam se da će djeca, ali i veliki zavoljeti ovu edukativnu slanu slikovnicu i upoznati najlipši grad u dubinama s Optimistom pod rukom – istaknuo nam je Marin Franić naglasivši kako posljednja ilustracija u slikovnici predstavlja slobodu.

– Optimist je dobio krila, leti. Sloboda, nešto što nam nitko ne more i ne smi oteti. Nešto što svi nosimo u sebi. Reakcije su dosad odlične. Javljaju se čak i tete iz zadarskih vrtića, djeca vole Optimista. Srce mi je
veliko radi toga. Ja san se na malog Optimista ukrca kao ilustrator. Bila mi je velika čast likovno oživiti slovo naše nagrađivane spisateljice Mirjane u ilustraciji i obojati sve u duh i boje Tvornice mašte. Mirjanina forma i stil pisanja su zanimljivi i izazovni. Bilo je to lipo putovanje, stvaranje pa nek traje…Sve je dodatno premazala naša Petra Kuzmić, dizajner, grafički oblikovao Nenad Šimunić. Moran istaknuti da mi je s Petron bilo zadovoljstvo stvarati. Svi skupa smo uložili puno jubavi, rada i vitra, sad nas čekaju promocije pa nastavljamo ploviti…Pravo kroz vitar. Svoj rad posvećujen svojoj djeci Pašku i Leniu, Kati, ali i mon otoku, Lukoranu – ispričao nam je ilustrator Franić.

Optimist oko Zadra uskoro će biti predstavljen i širokoj javnosti.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

JADRANE, IMAMO PROBLEM Slikovnica iz zadarske Tvornice mašte
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.