2 min. čitanja

Slijedi li velika erupcija u Atlantiku? Više od 1000 malih potresa pogodilo je portugalski vulkanski otok

Slijedi li velika erupcija u Atlantiku? Više od 1000 malih potresa pogodilo je portugalski vulkanski otok
Foto: Wikimedia

Oko 1100 malih potresa potreslo je jedan od portugalskih srednjoatlantskih vulkanskih otoka u manje od 48 sati, potaknuvši vlasti da aktiviraju plan za hitne slučajeve dok stručnjaci situaciju opisuju kao “seizmičku krizu”.

Voditelj Seizmo-vulkanskog nadzornog centra CIVISA na Azorskom arhipelagu Rui Marques, rekao je Reutersu u ponedjeljak da su potresi, magnitude u rasponu od 1,9 do 3,3, zabilježeni na otoku Sao Jorge od subote poslijepodne.

Rekao je da je većina potresa, koji do sada nisu izazvali nikakvu štetu, zabilježena duž otočne vulkanske pukotine Manadas, koja je posljednji put eruptirala 1808. godine.

Sao Jorge, jedan od devet otoka koji čine Azore, dom je za oko 8400 ljudi i dio je središnje skupine arhipelaga, koja uključuje popularna turistička odredišta Faial i Pico, koji su također na vulkanskoj podlozi.

Opisujući to kao preventivnu mjeru, gradonačelnik općine Velas, Luis Silveira, u kojoj živi veći dio stanovništva Sao Jorgea, potpisao je u ponedjeljak dokument za aktiviranje plana za hitne slučajeve zbog potresa.

Nagli porast seizmičke aktivnosti podsjeća na rojeve potresa otkrivene prije erupcije vulkana Cumbre Vieja na španjolskom otoku La Palma prošle godine, nekih 800 Nm jugoistočno od Azora.

Tijekom 85 dana, ta erupcija uništila je tisuće posjeda i usjeva.

Međutim, CIVISA tek treba utvrditi što bi niz potresa mogao značiti.

– Još uvijek nije moguće znati obrazac ponašanja ove seizmičke krize – rekao je Marques novinskoj agenciji Lusa.

CIVISA je poslala timove na tlo kako bi postavili dvije dodatne stanice za seizmičko praćenje na otoku i izmjerili plinove u tlu, koji su pravi pokazatelji vulkanske aktivnosti.

U priopćenju u nedjelju, regionalno tijelo civilne zaštite kazalo je da je već kontaktiralo lokalne gradonačelnike i vatrogasne jedinice te ih zamolilo da “ostanu na oprezu” i pomognu stanovnicima Sao Jorgea ako je potrebno.

Samo 63 od 1100 do sada registriranih potresa osjetilo je stanovništvo

– Moramo biti malo zabrinuti. Ne bismo trebali dizati uzbunu, ali ćemo paziti na razvoj situacije – rekao je Marques radio postaji Antena 1.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Prizor iz pakla – Užarena rijeka potpuno promijenila izgled La Palme
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.