2 min. čitanja

Morska bogomoljka, kanoča ili kozorepac – Neobičan račić s muljevitog dna Jadrana

Morska bogomoljka, kanoča ili kozorepac – Neobičan račić s muljevitog dna Jadrana
Foto: Aquarium Dubrovnik

Dubrovački Aquarium pisao je o neobičnom račiću iz jadranskih dubina. Kanoča (Squilla mantis) zovu je još vabić, kozorepac i morska bogomoljka – račić koji je karakterističan po dvjema crnim mrljama na repu koje podsjećaju na oči. Može narasti do 30 cm dužine i 70 grama težine, ali su prosječni primjerci upola manji.

Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu od 10 do 100 m dubine. Brojniji je u područjima brakičnih, tj. bočatih voda, piše Aquarium Dubrovnik.

Squilla mantis u prodaji na Katalonskoj tržnici

O ovom račiću Podvodni.hr piše i kao o povoljnoj delikatesi. Naime, od mnogobrojnih morskih delikatesa rakovi zauzimaju posebno mjesto. Ukusna i zdrava hrana, puna proteina u malo kalorija, minerala i B vitamina, dio je naše gastronomske i turističke ponude, a oni najveći dio su ponude za goste/kupce dubljih džepova. Tradicija lova na rakove u Jadranu seže daleko u prošlost, dok je u novije vrijeme taj lov unosan za ribare koji uspijevaju uloviti znatnije količine ovih životinja.

Okus naravno pripada osobnoj preferenciji svakog čovjeka, a ovisi o puno različitih faktora koje nisu samo kvaliteta mesa raka. U Jadranu živi velik broj rakova, ali većinu tih vrsta ne samo da nikad nećemo probati, već i za većinu nećemo ni čuti. Od jadranskih rakova samo oni najveći i najbrojniji spadaju u gastro ponudu. Međutim, naš kozorepac ili vabić je cjenovno pristupačan, ali svejedno ukusan rak.

Foto: Podvodni.hr

Kanoča ili kozorepac, rak koji pripada redu rakova ustonožaca za razliku od reda decapoda. Rakovi iz ovog reda poznati su po izuzetno razvijenom vizualnom sustavu, koji ima 16 fotoreceptora za boje (ljudsko oko ima 4) dok neke vrste imaju kliješta toliko snažna da kavitacijom mogu razbiti i najtvrđe školjke.

U Jadranu je dosta brojan budući da živi na pjeskovito muljevitom dnu od 10 do 100 metara dubine. Lovi se mrežama stajaćicama, vršama i koćama. Kako nije cijenjen kao ostale vrste, nećemo ga naći na meniju restorana pa će na ribarnici biti u ponudi po povoljnoj cijeni za svakoga. Može narasti do 30 cm.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKVO JE OVO STVORENJE? Prvi put ulovljeno u Jadranu i to kod Rogoznice
ZEMLJA GURMANIJA Kanoče, gamberi, bogomoljke, vabići… žbiri ili zezalice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.