2 min. čitanja

BUTKOVIĆ U OMIŠU: “Obilaznica gotova do kraja 2025. godine, a omiška luka i prije 2024.”

BUTKOVIĆ U OMIŠU: “Obilaznica gotova do kraja 2025. godine, a omiška luka i prije 2024.”
Foto: Boris Kačan / Strabag / Screenshot

OMIŠ – Ministar mora, prometa i infrastrukture u četvrtak je obišao radove na izgradnji dijela obilaznice u Omišu, u tunelu Omiš, nakon čega je svratio provjeriti kako teku radovi na uređenju luke Omiš.

Radi se o jednom od najzahtjevnijih građevinskih projekata trenutno u Hrvatskoj. Osim gradilišta tunela “Omiš” dugog 1471 metar, gradi se i most koji će spojiti tunel u klisurinama kanjona s jedne, i tunel Komorjak dug više od 600 s druge strane. Most je dug 216 metara.

– Mi ćemo kompletno kroz faze izraditi cijelu dionicu od Omiša prema Splitu, odnosno Solinu. To ćemo sve financirati iz bespovratnih sredstava – kazao je Butković i dodao:

– Omiška obilaznica je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prošle godine bili smo na probijanju tunela, a danas smo obišli radove, budući da je počelo spajanje mosta preko Cetine. Ono što znamo je da ovaj projekt vrijedi 180 milijuna kuna. Radovi idu svom kraju i do kraja godine trebalo bi doći do spajanja mosta, a najkasnije u trećem mjesecu iduće godine završit će se cijela dionica, čija je duljina tri i pol kilometra – rekao je Butković, nakon čega je krenuo na drugo omiško gradilište.

Photo: ŽLU SD

Omiška luka među najvećim projektima u Hrvatskoj

– Luka Omiš je jedan od najvećih projekata danas u lučkoj infrastrukturi na čitavom području Hrvatske. Od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu, ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, lučku infrastrukturu, obnovu riva i lukobrana. Prošle godine smo dodijelili bespovratna sredstva pa potpisali ugovor o izvođenju. Tu naravno želim čestitati županu i Županjskoj Lučkoj Upravi budući da osim Omiša oni provode još nekoliko Europskih projekata. Tu je i Državna lučka uprava s uređenjem istočnog djela obale u Splitu koji ide svome kraju. Tako da je na području Splitsko-dalmatinske županije se u luke, iz Europskih sredstava, ulaže preko 200 milijuna kuna

Uređenje luke Omiš projekt je vrijedan 87,1 milijun kuna, a reprezentativna gradska luka nastat će na neuređenom dijelu obale od kraja Fošala do Puta Skalica, s krupnim kamenim blokovima i improviziranim mulovima.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je rekao da je projekt luke Omiš najkvalitetniji lučki projekt na području cijelog Jadrana, ocijenivši da se odvija izvrsnom dinamikom, a računa se da bi čak mogao biti gotov i prije roka, odnosno prije 2024. godine.

Najavio je da će županija ove godine otvoriti dvije iznimno značajne luke, i to u Kaštel Starom te u Sućurju na Hvaru, koja će povezivati taj otok s kopnom.​

Da je omiška obilaznica jedno od najznačajnijih gradilišta Hrvatskih cesta rekao je predsjednik Uprave ​tog poduzeća Josip Škorić​, dodavši da unatoč svim problemima, od pandemije do sada aktualnog rata, njihove investicije napreduju. Objasnio je da će danas jedan dio rasponske konstrukcije montirati na mostu preko rijeke Cetine, što je iznimno složen posao​.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.