1 min. čitanja

Satelitska snimka neobičnog kružnog oblika na dnu oceana izazvala raspravu na internetu

Satelitska snimka neobičnog kružnog oblika na dnu oceana izazvala raspravu na internetu
Foto: Neobična kružnica na dnu Pacifika/Google Earth

Je li kružnica na dnu oceana vidljiva preko Google Eartha dokaz postojanja izvanzemaljaca na Zemlji? Tema je to koja je izazvala raspravu na internetu, osobito među ufolozima i pobornicima teorije o postojanju izvanzemaljaca na našem planetu. No čini se da je istina potpuno drugačija od spomenute teorije.

Neobičan kružni oblik na dnu Tihog oceana nalazi se u blizini poznatih peruanskih linija Nazca, koje su prema tvrdnji arheologa izgradili tamošnji stanovnici prije gotovo 2000 godina, a za koje se također godinama veže teorija da su ih izgradili izvanzemaljci.

Foto: Lokacija neobične podmorske kružnice/Google Earth

Kružnicu promjera oko 6,8 kilometara koja se nalazi oko 566 kilometara od obale Lime, prvi je primijetio Scott Waring, vlasnik web stranice UFOsightingsdaily.com, na kojoj često analizira fotografije koje su snimili NASA-ini instrumenti i roveri, a za koje smatra da su “čvrsti dokaz postojanja izvanzemaljaca u našoj blizini”.

Analitičari satelitskih snimaka tvrde da se čudni oblici na dnu oceana vidljivi preko Google Eartha mogu pojaviti zbog spajanja vizualnih podataka iz više izvora koji mapiraju morsko dno, a koji imaju različitu razlučivost pa kada se spoje u jednu sliku nerijetko nastaju neobični oblici, piše Space.com.

Googleovi programeri su još 2016. godine pojasnili kako dolazi do ovakvih vizualnih nedoumica. Pozadinska karta oceanskog dna temelji se na karti koju je izradio Institut za oceanografiju Scripps, a koja koristi mjerenja gravitacije iz satelita. Za detaljnije mapiranje, tvrtka dobiva podatke i od sonara s broda, čija slika im veću razlučivost od satelita. Ponekad se gruba mjerenja temeljena na satelitu i mjerenja na brodu ne slažu, pa nastaje slika koja kod “običnih smrtnika” može rasplamsati maštu.

Tko je u pravu, procijenite sami.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.