2 min. čitanja

U planu velika akcija čišćenja plaža i podmorja otoka Šolte i Drvenika

U planu velika akcija čišćenja plaža i podmorja otoka Šolte i Drvenika
Foto: Udruga Sunce

Znanstvenici predviđaju da će do 2050. u morima biti više plastike nego ribe. Očuvanje i zaštita mora postala je utrka s vremenom pa su organizirane akcije čišćenja više nego dobrodošle. Jedna takva velika akcija predstoji nam idući mjesec, a mjesto radnje su otoci Šolta i Drvenik.

Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers u sklopu koje će se provesti akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora – Cleaning Sailing Race regata. Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica starta 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte i Drvenika Velog.

Foto: Drvenik Veli/Boris Kačan

Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a uz pomoć brojnih drugih partnera organizirana je velika akcija čišćenja podmorja i plaža od otpada – Cleaning Sailing Race.  Uz organizatore, na ovoj ekološkoj regati očekuju se i predstavnici Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji će se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

Prikupljeni otpad popisat će se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH, uz korištenje aplikacije CRO SEA CLEAN APP. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Nakon popisivanja, otpad će zbrinuti komunalno poduzeće Basilija d.o.o.

Za zaštitu mora nije dovoljno samo povremeno ukloniti otpad s plaža, trebalo bi spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

Cleaning Sailing Race bit će i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Edukacija će obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja. Tijekom ove kampanje naglasak će se staviti i na očuvanje naselja livada morske cvjetnice Posidonia oceanica. Procijenjeno je da 1 hektar ove cvjetnice ukloni jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i 15 hektara prašume Amazone.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.