1 min. čitanja

Ukrajinci u Splitu: “Želim učiti hrvatski jezik, jer ću ovo ljeto možda ovdje živjeti i raditi”

Ukrajinci u Splitu: “Želim učiti hrvatski jezik, jer ću ovo ljeto možda ovdje živjeti i raditi”
Foto: Pixabay

SPLIT – U Splitu je u utorak održan prvi sat hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice. Uz podršku Splitsko dalmatinske županije besplatan tečaj će se provoditi online i uživo, u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, a interes je mnogo veći od očekivanoga. Prenosi HRT.

U učionici su uglavnom žene, koje bi se htjele uklopiti u društvo, pa eventualno i zaposliti. Splitski Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, među prvima je počeo s tečajevima hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice. Žele pomoći. Nisu očekivali ovakav odaziv, planirali su jednu ili dvije grupe, ali prilagodit će se, kažu. Nastava će se po dva školska sata odvijati ponedjeljkom i srijedom, ukupno sedamdeset sati.

– Dobra je stvar što su nam jezici poprilično slični, pa se ipak možemo sporazumjeti na nekoj osnovnoj razini. Moja su ranija iskustva s ukrajinskim učenicima uglavnom pozitivna, i brzo nauče hrvatski jezik – Kazuje profesorica hrvatskog jezika Marta Radoš.

Zasad se na tečaj prijavilo stotinjak izbjeglica, a sigurno će biti još zainteresiranih. Većina će zato nastavu pohađati online. Javljaju se obitelji iz Zadra, Imotskog, Šolte, Brača… Djeca mlađa od 15 godina, jezik će učiti u školama u koje se upišu.

Kako rat nažalost još ne prestaje, zasad je u Splitsko dalmatinsku županiju izbjeglo više od tisuću Ukrajinaca.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.