TOPLINSKI VALOVI BEZ PRESEDANA Znanstvenici upozoravaju na klimatsku katastrofu

Foto: Pixabay

Klimatski znanstvenici alarmantno upozoravaju na toplinske valove na oba Zemljina pola. Ističu da bi takvi “bez presedana” fenomeni mogli izazvati brži i nagli klimatski slom nego što se prije mislilo.

Upozorenja su izdana nakon što su neka mjesta na Antarktiku zabilježila 40°C iznad normalne, dok je temperatura na sjevernom polu bila 30°C viša od normalne, dosegnuvši razine uobičajeno zabilježene kasnije tijekom godine, objavio je The Guardian.

Brzi porast temperatura na polovima pokazatelj je da su klimatski sustavi Zemlje poremećeni zbog ljudskog stila života, izvještavaju britanske novine. U međuvremenu, znanstvenici su razvoj označili kao “povijesni” i “dramatičan”.

Antarktički i arktički temperaturni rekordi, srušeni su prije nekoliko dana, javlja Abc News.

Temperaturni rekord u ožujku na antarktičkoj postaji Vostok oboren je za gotovo 15°C, a baza Terra Nova na antarktičkoj obali dostigla je +7°C, kako objavljuje stručnjak za ekstremne vremenske prilike Maximiliana Herrere.

Jesu li tome uzrok klimatske promjene? Ono što ovaj događaj čini još neobičnijim je i tajming. Dani na Antarktiku ubrzano postaju kraći u ovo doba godine, a temperature bi trebale biti puno niže. U isto vrijeme, Arktik bi još uvijek trebao izaći iz zime.