3 min. čitanja

Ukrajinac koji je pokušao potopiti jahtu ruskog oligarha: “To je bio moj prvi potez u ratu s Rusijom”

Ukrajinac koji je pokušao potopiti jahtu ruskog oligarha: “To je bio moj prvi potez u ratu s Rusijom”
Foto: Youtube / Twitter / Screenshot

Taras Ostapčuk je 10 godina radio “posao iz snova”, bio je upravitelj stroja na Lady Anastasiji, luksuznoj jahti od 48 metara koja je uglavnom plovila iz jedne sredozemne luke u drugu. No, 26. veljače, kada je brod pristao na španjolskom otoku Mallorci, sve se promijenilo. Ostapčuk (55) je vidio vijesti o ruskom raketiranju stambene zgrade u svom rodnom gradu Kijevu, koja je nalikovala onoj gdje je živio sa suprugom kada nije putovao.

– Možda će moj dom biti sljedeći – pomislio je i odlučio potopiti jahtu na kojoj je radio.

Otvorio sigurnosne ventile

– To je bio moj prvi potez u ratu s Rusijom – kazao je Taras Ostapčuk za CNN i dodao kako je automatski povezao događaje u Ukrajini s vlasnikom Lady Anastazije – ruskim oligarhom Aleksandrom Mihejevim, izvršnim direktorom ruske tvrtke za oružje Rosoboronexport koja prodaje sve, od helikoptera, tenkova i raketnih sustava do podmornica.

Krenuo je u strojarnicu jahte gdje je otvorio ventil povezan s trupom broda, zatim je otišao do kabina za posadu gdje je otvorio još jedan ventil, prenosi Index.

– Na brodu su osim mene bila još tri člana posade. Javio sam im da brod tone i da moraju napustiti jahtu – kazao je Ostapčuk.

“Ako izgleda kao pas, laje kao pas, ujeda kao pas – to je pas”

Lady Anastasia spada u luksuzne jahte. Ima deveteročlanu posadu, glavnu kabinu s mramornom kadom, kabine za 10 gostiju; jacuzzi na palubi i drugu raskošnu opremu.

Ruski oligarsi posjeduju neke od najraskošnijih jahti koje postoje. Dilbar, jahta dugačka 156 metara, u vlasništvu je milijardera Ališera Usmanova. Ima dva pristaništa za helikoptere i mnogobrojne kabine za goste.

Iako su mnoge zemlje uvele sankcije Putinovom užem krugu, nije lako dokazati vlasništvo nad jahtama jer oligarsi znaju zamesti trag kroz lažne tvrtke i komplicirane pravne strukture. Sjedinjene Države su 15. ožujka uvele sankcije Mihejevu.

CNN je pokušao kontaktirati ruskog oligarha kako bi doznao strukturu vlasništva Lady Anastasije, no glasnogovornik Rosoboronexporta je e-mailom poručio da tvrtka “nikada ne daje informacije o osobnom životu zaposlenika i njihovoj imovini, osim u slučajevima predviđenim zakonom Ruske Federacije”.

Ali Ostapčuk navodi kako nema sumnje da jahta pripada Mihejevu.

– Ako izgleda kao pas, laje kao pas, ujeda kao pas – to je pas. Dakle, ako su tijekom deset godina Mihejev i njegova obitelj koristili ovu jahtu samo za odmor, onda mislim da je on definitivno njen pravi vlasnik – kazao je inženjer.

“Stvar je izbora”

Nakon što je otvorio ventile, Ostapčuk je ispričao ostalim članovima posade, koji su isto bili državljani Ukrajine, što je učinio. No, njih je bilo strah da će izgubiti posao te su počeli vikati na njega i govoriti mu da nije normalan.

Zatim su pozvali lučke vlasti i policiju. Tehničari su donijeli pumpu za vodu i spriječili da brod potone, a policija je uhitila Ostapčuka.

– Rekao sam policajcima da sam pokušao potopiti brod u znak protesta protiv ruske agresije. Stvar je izbora. Ili si s Ukrajinom ili ne. Moraš birati, hoće li biti Ukrajine ili ćeš imati posao. Ne treba mi posao ako nemam Ukrajinu – kazao je Ostapčuk.

Pridružio se ukrajinskoj vojsci

Kad je CNN u srijedu razgovarao s Ostapčukom, morao je prekinuti intervju jer su se oglasile sirene koje upozoravaju na napad ruskih snaga. Kada se vratio iz skloništa, rekao je da se vratio u Ukrajinu čim ga je 27. veljače pustila španjolska policija.

– Sada sam se pridružio vojsci i nadam se da ću pridonijeti pobjedi – rekao je.

Bivši zaposlenik luksuzne jahte je kazao kako su sankcije nametnute ruskim oligarsima itekako potrebne.

– Treba ih smatrati odgovornima jer su upravo oni svojim ponašanjem, svojim stilom života, svojom neugasivom pohlepom doveli do ovoga. Kako bi skrenuli pozornost s prave pljačke Rusije, oni kreću u ratove s nevinim zemljama – rekao je Ostapčuk.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

INCIDENT U MALLORCI Ukrajinski mornar uhićen jer je potopio luksuznu jahtu svog ruskog šefa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.