100 milijuna kuna za obnovljive izvore energije – Prvi put mogu se prijaviti i višestambene zgrade

Foto: Fotonaponska elektrana Drnisplast/FZOEU

U moru novih poskupljenja, među kojima najviše strahujemo od povećanja mjesečnih računa za režije, stiže prilika za one koji su se spremni prebaciti na obnovljive izvore energije. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 30. ožujka objavljuje Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Kako bi osigurali i do 1,4 milijuna bespovratnih sredstava, na poziv će se moći javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). To po prvi put uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti uime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Prijaviteljima je na raspolaganju 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva mogu dobiti za dizalice topline, sunčane toplinske kolektore, kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe planiranog projekta, opravdani trošak je i stručni nadzor, također sufinanciran s iznosom do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

Detaljan tekst javnog poziva biti će objavljen 30. ožujka na web stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.