2 min. čitanja

DAN NARCISA Građani i Općina donirali novac udrugama za borbu protiv raka

DAN NARCISA Građani i Općina donirali novac udrugama za borbu protiv raka
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Dan narcisa je jedinstvena manifestacija i javnozdravstvena kampanja, koja se tradicionalno na Viru održava od 2014. godine, pa je na terasi restorana Kotarina uživalo gotovo stotinjak Virana

Prekrasno subotnje sunčano vrijeme počastilo je brojne Viranke i Virane na tradicionalnom obilježavanju Dana narcisa posvećenom ženama oboljelima od raka dojke. Akcija je pod zajedničkim nacionalnim sloganom „Mir i zdravlje – Dan narcisa 2022.“ održana u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, a virsko događanje na terasi restorana Kotarina organizirali su Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija Vir turizam. Kao i uvijek, Općina Vir donirala je udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka 10.000 kuna namijenjenih opremanju Odjela za onkologiju Opće bolnice Zadar, dok su građani otoka donirali 2.800 kuna.

Foto: Kažimir Škrbić

Dan narcisa jedinstvena je manifestacija i javnozdravstvena kampanja koja se na Viru održava od 2014. godine. Uz dobivanje cvijeta narcisa – simbola ove humanitarne akcije, ujedno i simbola proljeća, svjetla i izdržljivosti – građani donacijama pomažu prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te ostvarenju krajnjeg cilja sadržanog u provođenju liječenja onkoloških pacijenata. Kako od 95 do 100 posto oboljelih preživljava najmanje pet godina u slučaju ranog otkrivanja raka dojke, a u trećem ili četvrtom stadiju karcinoma taj postotak pada na 20 – 45 posto, odnosno na 10 – 20 posto, ova javnozdravstvena kampanja najbolji je poticaj za educiranje o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke.

Na virskom događaju okupilo se gotovo stotinjak otočana koji su uživali u kavi i kolačima, a među njima su bili načelnik Općine Vir Marino Radović i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić u društvu direktora komunalnih poduzeća i ustanova, općinskih pročelnika te djelatnika općinskog i komunalnog sustava.

Foto: Kažimir Škrbić

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.